SGO

APDM SAPS

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Wednesday, December 31, 2014

Setahun sudah berlalu

21 Disember 2013
Tarikh yang sepatutnya aku lahirkan Irine.. Tapi tak keluar jugak budak ni.. Perasaan teruja aku menjadi takut , risau & gelabah. Ye lah..pelik je. Padahal dah rasa sakit2 badan tak selesa.. Tapi 1 jadahhh tanda pon takde.. Nak jalan pon , Allah.. Rasa macam ada batu kat celah kelangkang. Check kat klinik pulak, katanya baby kecik.. 2.8kg jerk.. belum cukup matang katanya.. berkemungkinan aku salah kira tarikh last period..Kalau 2.8kg dikategorikan kecik, aku nak tunggu berapa beso anak aku ni baru boleh lahir?? padahal , aku dahhh gemoks macam gajah, jalan pon macam kingkong..dari belakang macam peti ais bergerak.. pfftt.. Sabar lah bila disuruh tunggu 7 hari lagi..=(

24 Disember 2013
Anak didalam perut semakin mengganas.. Sungguh , tak boleh tidur aku dibuatnye.. Sampai nangis2.. sakit sangat perut.. Tak tau pulak tu namanya contraction.. dah laa suami ada kat KL..mujur ada adik aku dok teman kan aku tidur.. Bayang kan 2-3 pagi sakit yang amat sangat.. Gegas jugak lah pergi hospital.. Tanda nak melahirkan masih takde.. Sebenarnya kecut perut juga, sebab tau akan diseluk bagai.. Ngiluuuu.. Tapi bila dah sampai hospital, memang kena kot lalui semua prosedur. Ambik air kencing, pakai kain besar gabak, ready to diseluk.. makk aiii..sakit nyaaa.. *nak nangis*.. Tiada bukaan serviks.. perut yang bergelombang tanda contraction tadi pon takde terus.. Geram juga dengan bayi dalam perut ni..buat malu je, mentibe takde sakit.. huwaaa.. dah kena balik rumah lagi..Pasni kalau sakit macam tu, tahan je lah.. selagi tak keluar tanda & hari serah diri , tak mau pergi hospital.. Notty baby...


26 Disember 2013
Suami yang tersayang dah balik kampung.. Get ready untuk weollsss meet our baby tomorrow.. Hari kemuncaknya adalah besok.. Sebenarnya rasa dah give up jugak nak tunggu.. Overdue is not fun actually.. Seronoknya rasa bila suami ada dekat kannn.. tapi malam tu memang tak boleh tidur.. Asyik terjaga.. Perut asyik mengeras. Memang time nak tidur tu laa contraction tu datang menyerang. tapi aku buat2 tahan je.. Dah berapa kali kejut Gjul sebab tak tahan sangat sakit... =( 


27 Disember 2013
Seawal 7 pagi dah bersiap nak pergi serah diri ke hospital. Genap seminggu (7 hari) overdue.. Masih takde lagi tanda-tanda nak melahirkan.. Aku pasrah. Dalam hati, tuhan je yang tau.. Makan masakan mak before bertolak ke hospital. Sayu je rasa bila mak & abah cium aku & doakan aku dipermudahkan melahirkan anak.. Meleleh jugak lah air mata. Sampai je hospital daftar masuk & warded. 1st time kot dok spital. Check jalan & contraction, still non hadooo.. Sebab dah overdue, kena pulak cucuk kat tangan, get ready if ada apa2 nantikan..masuk air ke, nak operate ke.. Masyaa Allah.. Sakit.. =( kena ambik darah lagi 2 tiub.. Macam ni ghupenye pengorbanan nak jadi ibu.. sobss sobbss.. Sebab tak de tanda lagi, doc yg merawat bagitau, esok maybe akan induce kalau takde lagi keluar tanda @ jalan tak bukak.. If 3 kali induce tak jugak bukak, means terpaksa lah operation.. Ya Allah. Takut nyaa.. Gjul dok bagi aku bertenang.. buat lawak bagai.. Tapi hati aku memang gundah gulana.. 




28 Disember 2013
1st time bermalam kat spital. Takut pon ada.. Tapi aku memang tak dapat tidur langsung. Contraction dah makin kerap.. Check by CTG pon ada contraction. Lega jugak laa.. tp masih takde lagi bukaan.. pukul 5 pagi nurse dah kejut suruh mandi & sarapan , nak induce katanya. Aku nak jalan dengan tangan sakit, nak melayan kain yang besar macam hape lg.. Alhamdulillah, check bukaan dah 3 cm.. senyum sangat rasanya..tak payah induce. Doktor tanya, nak masuk labor room sekarang ke? Opcoz lah aku nak.. tak sabar rasanya nak jumpa my little caliph . Call Gjul suruh mai spital cepat sikit, sebab aku dah nak beranak.. pukul 8.30 pagi dah kena tolak masuk labor room. Masuk2 je, ada 9 ke 10 bilik aku kena lalu.. bilik aku paling hujung, so aku dapat menjengah orang lain dok push2 nak beranak.. Dup dapp dupp dappp.. Bila dah baring,kena bukak semua.. malu!! tipu lah kalau tak malu, even midwife tu pompuan dah tua pon aku malu.. dah macam ayam togel aku dalam tuu.. dah laa sejuk..Dengan nak melayan contraction lagi..  contraction tu sakit kot! Pukul 9 macam tu, Gjul dah masuk.. lega sikit rasanya ada orang temankan.. Tapi bila orang sebelah dok jerit2 nak beranak, Gjul pon dah terpejam2 mata.. Aku lagi lah takut bila dia buat laguu tuuu.. Orang yang masuk saing aku dok sebelah bilik aku pon dah melahirkan baby.. Syahdunya rasa bila ramai2 sebut "Assalamualaikum ahli syurga".. bergenang air mata. Tak sabarnya tunggu masa aku pulak melahirkan.. Jam dah menunjukkan pukul 1 tengahari. Bukaan cm baru 4-5 cm.. tapi sakit dah makin kerap.. rasa lambat nya masa berlalu. Gjul tinggalkan aku nak pergi solat.. =( sampai ke asar bukaan baru 6-7cm.. tapi aku dah tak tahan sangat rasa sakit.. sampai menjerit lah jugak.. lagi2 bila doc masukkan salur kencing tuu..ngilunyaaa.. Gjul suruh bersabar, tapi memang dah x boleh nak sabar sebab sakit sangat.. Tak memasal kena marah dengan aku kannn.. hanya mampu mengucap & berzikir dalam hati tak henti2..rasa macam nak mati pon ada.. mulut dok mengarut hape pon ntah laa tak sedar..Bila adu kat midwife, sakit sangat, dia cakap "sikit lagi..tahan ye..nak beranak memang sakit".. sampai aku kena ambik gas.. tu pon rasanya tak de function pon..sakit tetap sama. Dah asar, doc yg check turn over turn over , dr Lelaki ada, pompuan ada..dah memang macam kena salai aku ni.. malu tu dah tak kira. Doc cakap pukul 6 -7 baby akan keluar.. lepas tu dia keluar..pi makan kot.. Mak aiii..nak tunggu lagi 2 jam.. perut aku dah mencucuk2 macam kena robek rasa sakit tahap gabannnnn.. 5.30 petang, aku dah rasa macam nak buang air besar..mintak midwife hantar aku pegi toilet, tapi die suruh b*r*k atas katil.. nanti dia bersihkan.. mak aiiiii. Tak sanggup kot aku!! geli seyhhh!! tapi memang rasa nak terbuang air besar sangat.  rasa macam sembelit batu bata dalam perut. Dah tak tahan sangat kan, cuba jugak lah meneran sambil mengereng.. hampir menjerit jugak laa aku kann.. gjul pulak dok urut belakang badan aku..kengkonon nak bagi lega la.. hehehe.. tapi sakit tu masih lagi terasa.. dah tak tahan sangat aku suruh gjul panggil midwife & doc check bukaan aku,.. dah 9 1/2 cm..diorang suruh push kalau aku larat.. if not, kena forsep kot..if tak keluar dalam masa 1 jam, czer terus..huh! tak kuasa laa aku.. 1 hari aku dalam labor room, baru nak pi czer.. buang masa jerkk.. sedaya upaya jugak lah try push..dah tak berdaya sebenarnya sebab x makan, minum pon air kosong..tepat jam 0555 petang, finally, keluar jugak la bayi yang aku kandung selama 41 minggu.. Lega.  memang betul, hilang rasa sakit. 41 minggu preggy, rilex lagi, yg tak tahannya tu 9 jam dalam labor room..macam 100 tahun.. hahaha..Lagi-lagi time nak jahit.. rasa nak sepak je kepala doc yg tengah jahit tuu  .hehehee.. mana ada bius kot! Sekarang Irine dah setahun.. mommy cuma mintak Irine hargai pengorbanan mommy lahirkan Irine.. jadi anak yang baik, solehah , tak degil & dengar cakap mommy & ayah.. Selamat ulangtahun kelahiran yang pertama.. Sayang Irine!!!Btw, tadi doc cakap berat Irine below 3kg kann?? Tapi bila keluar 3.7kg.. memang seksa lah jugak nak keluarkan dia.. hahahhaa..kelakar betul bila ingat balik.. 








Tuesday, December 30, 2014

Irine 1st photo shoot!


Dah lama sebenarnya plan nak photo shoot Irine since dia baby.. Tapi tak berkesempatan je.. Laaa ni, dah toddler, Allah.. Renyahh nyaa nak bawak dia pi begambar. Memang tak gheti dok diam. T_T.. Baru dudukkan dia, dia dah maju merangkak ke depan.. Baru baringkan dia, dia dah terlentang balik.. Kita bagi toys untuk prop semua dia masuk mulut.. hahadooii..Memang tak sah laa kalau pegang barang tak masuk mulut.. ^_^

Photo shoot pon sangatlah unplanned.. Tengah scroll2 facebook, mentibe tertacap laa mata ni melihat promosi photo shoot whiteroom studio selama 20 minit dengan harga RM50.00 sahaja.. Syarat nya, bawak pendrive /external sendiri.. Means semuanya soft copy.. takde printed..Normal price RM200.00 untuk 1 jam.. so aku rasa berbaloi lah jugakk takat nak ambik gambar Irine 5-10 keping je kan.. Adalah kenangan dia umur setahun nanti.. Nanti boleh print je kat Photobook kann.. Apalagi, aku tengok schedule, so plan nk PS lepas maghrib, around pukul 8, sampai sana je cameraman baru lepas solat.. sebab 1st time meet, owner sangat lah peramah.. Nak melayan aku yang bawak 1 battalion masuk studio..hahaha..

Props kat sana macam2 ada.. toys punya lah banyak.. beria2 weollss bawak props dari rumah.. Haaha.. Kalau nak headband kepala tu, jangan cakap laa..yang untuk budak, bayi, orang dewasa pon ada.. ^_^. Toys yang sekecik hingga sebesar manusia pon ada jugak.. Memang complete lah.

Malas nak cerita panjang, nahhhh.. tacap lah wajah anakanda beta.. ^_^








































Sangkaan meleset..bukan 20 minit.. lebih kot! siap tukar baju bagai.. nak layan irine ngok ngek ngok ngek lagi.. total gambar dalam pendrive, 125 keping.. happy laa mak Irine ni dok verangannn tengok gambar anak sendiri.. Gambar pon sangat memuaskan.. 125 gambar tuu semua nya cantik2.. 

Lokasi :Taman Universiti Parit Raja 
Facebook : Lens Alyza
                   Lens Alyza 2
Email : lensalyza@gmail.com
Contact no : 017-778 5729





Masih ada lagi..


Alkisah, blog dicutikan kerana tuan empunya badan bercuti pulang ke kampung.. Memang disengajakan menjauhi blog, kerana bila dah berdepan dengan blog, 8 jam pon tiada berkesudahan nak mengadap saja.. Cheh.. Bila dah bercuti lama ni, mood nak mengkerja memang tahap kronik nak mula kan.. hehehe..

Aktiviti kat kampung memang agak pack.. Sebab pulang nak menyambut ulangtahun kelahiran cucu sulung keluarga. Untunglah Irine.. Nenek sponsor makan, aunty & uncle pulak sponsor deco.. Mommy pon memang unexpected sebegitu sekali sebab mommy sponsor kek sajo.. hahaha..

Sedia maklum, kek tempah pon last minute. Seminggu sebelum majlis. Nak2 krismas & hari cuti.. Agak khuatir tiada tempahan lewat macam ni.. Mujur setelah ditanya dalam group, aku memilih Kak Ruzila buat kek untuk Irine. Theme nye adalah Maxis. Aku tunjuk kek kat Irine pon dia dah excited buat bunyi AAaaaaa... seronok rasa dapat happy kan anak.. Mulanya nak tempah kek theme frozen.. Alaa..boring laa.. Sana sini frozen.. 



Home made moist choc cake. Harga sangat berpatutan.. suka sangat.. ^_^ sedapp pon ye jugakk..

antara tetamu yang datang.. weolss booking 4 row tables..







Alhamdulillah.. majlis berjalan dengan lancar.. booking kfc pon 3 days before the party.. so, decorations kena buat sendiri..Pihak KFC tak dapat nak sediakan belon & lain2 tuu ..  My Adik's & cousin's memang sangat gigih laa buat deco bagai.. my mom memang 100% sponsor makan...beheheh.. yang tak bestnye, Irine pulak demam.. memang moody memanjang.. semua serba tak kena.. makan sikit pon muntahh.. alahai birthday girl niii.. Lagi satu, sebab my asben tak dapat nak menjoin kan diri.. Kerja hotel katanya.. memang susah laa dapat cuti.. Takpe Irine, nanti kita mintak ayah beli kek jugak okey.. ^_^
Btw! Hepy birthday anak mommy! Dah setahun!! kejappnyeee rasa.. 



Wednesday, December 24, 2014

Drama Queen Episode 2


Nak share video my pwincess Elsa Irine yang memang berdrama sangat sekarang ni.. Geram jugak kadang-kadang.. Sebab suka menyepah.. Nak nangis rasa baru kemas luar, nak kopek bawang, tengok kat luar kejap abes bersepah balik.. huwaaa!! Macam mana lah mommy nak mentambah adik untuk Yooyin ni.. sobbs.. 


Ni pulak kes nya rampas mommy punya cokelat .. biorlah dia nak makan.. pastuuu comot gila..bila kita nak lap, dia tak kasi..marah kita balik ada lah.. Dok ralit tengok tv..aku cakap dia buat donno je.. apa lagi.. Episod mak buli anak. Yang lucu nya, tengah nangis pon mata dok jeling2 kat tv! haihh! berlakon sangat ko kan Irine. 

no more tv dah pasni.. geram betul..  

Tuesday, December 23, 2014

Segmen Jom Kenal Blogger Baru Bro HH


Hi, harini tergerak hati  pulak nak join segmen yang memang mengena tepat ke batang hidung aku ni.. Pasaipa aku cakap cenggini?? Sebabnya, ciri-ciri yang dikenakan memang kena sangat laaa kat aku.hahaha.. Nah ciri-ciri ittewww;

1.Sebuah blog daripada platform blogspot (mesti ada blogspot) - okey.. layak
2. Blog yang kurang daripada 500 followers - Lagilah layak.. 100 pon tak sampai..wakakaka
3. Blog yang traffic atau jumlah pageview kurang dari 10,000 - makk aii.. memang belum laa sampai ke tahap itu *sigh* 


*Klik banner untuk join*

Actually, aku dah menterjebakkan diri dalam dunia blogging since zaman friendster lagi.. time tu umur baru 18 kot.. sampai lah masuk ke universiti kenal dengan blogspot.com & wordpress.com. Tapi tak berapa nak aktif . Sebab more to diary syok sendiri jerk..(www.melacolea.wordpress.com). Tapi entah macam mana sejak menceburkan diri dalam bidang emak emak ni, aku lebih suka baca blog cari informasi.. Then kat FB ada pulak yang bertanya & share pengalaman. Why not aku  share dalam blog aku kan.. Nak cari informasi pon senang. Maka aku reborn balik blog aku ke blogspot. Dengan cerita yang , lebih kepada parenting & dunia baru yang aku selami sekarang. 

Lagi 1, aku ni pemalu sangat. takde self confident. Dari blog jugak aku automatik dapat gain confident aku dengan share cerita sendiri dalam group blogger.. Kira nya kena promote lah kan.. Macam orang buat sales marketing tuuuu.. gitu laahh kata senior senior blogger yang dah otai2.. malu tu tolak ke tepi.. Tadaaa.. Dari blog jugak aku dah ada ramai kawan..95% semuanya strangers.Hanya kenal di dunia maya. Seronok rupenya! sayang aku tak gunakan blog blog yang sedia ada sebelum ni untuk mencari kenalan!

By the way , Apa yang aku harapkan menerusi blog aku yang tak semenggah ni adalah agar boleh dikenali public. Feeling Diva gituu... Teringin jugak laa bila nama disebut sebut macam abang HAsrul Hassan kan..behehe..Nak jadi retis , macam tak sesuaiii je dengan usia pon dah lanjut.. hehehe.. Misi dan visi aku nak make sure , blog ini akan menjadi medan & perpustakaan ilmu untuk semua golongan pembaca. Tapi matlamat yang paling jelas, ofcoz laa kena stabilkan momentum mood untuk mentaip entry.. Kalau malas , habuk pon takde. Misi & visi pon kelautlahh..  Janganlah matlamat aku ni separuh jalan , lepastu terbengkalai macam episod2 yang lepas. =) 3 bulan dalam dunia blogger yang baru ni, sudah mencapai 44 entry.. Belum cukup memberansangkan kan?? Tapi tetap nak target 50 entry sebelum tahun baru boleh tak? hahaha..Target tu kena ada. 

Terima kasih abang Hasrul Hassan (Bro HH) sebab anjurkan segmen macamni.. At least ada orang yang boleh perbetulkan di mana kesilapan saya dalam dunia blogging ni.. boleh laa aku perbaik pulih blog ni kann.. 

nama blogger: Yoorin / Yan
URL : www.yoorinmelacolea.blogspot.com
Email : aziandgtt@yahoo.com

Sekian Terima kasih






Monday, December 22, 2014

Lebih sudu dari kuah


Dulu , suami yang aku kenali bukan penggemar bola sepak. Tak kira lah dalam Malaysia ke , luar negara ke, world cup ke.. dia bukan jenis ambil pusing. Tiap kali kawan2 dia ajak pergi tengok bola kat mamak (opcoz laa aku pon sibuk ikut), dia cuma akan main psp, hisap rokok, main handphone..tengok screen pon tidakk... Tp girlfriend (sekarang dah jadi bini, yang over terjerit2 Zakuan!!! come on Zakuan!! hahahah.. over tauuuu admire kat Twin yang acah2 hensem tuu.. And selalu jugak laa kepala aku kena sekeh sebab terlampau over.. T____T

Abes study,Gjul terus dapat offer kerja kat Langkawi. Bermula lah episod kedukaan & keboringangan tahap asbestos kuasa lima. Duduk KL bujang2 , jauh dengan keluarga & boifren, bukan bermakna aku boleh berlibur berpoya poya sesuka hati. Weekends je memang duduk rumahhh.. Bosan kan.. macam takde life. Masa aku banyak dok terbongkang, tengok Korean drama, Twittering 24/7.. At the same time, aku memang minat Chelsea lah.. so, berkenalan lah dengan sorang Chelsea Fans... dialah yang mengajak aku pergi Nonbar (Nonton bareng-nonton bersama-sama) MBA (Malaysia Blues Army) kat Ali Maju.. Kebetulan dah ada kereta.. Memang sakan excited hokey.. Pergi sorang2 pon jadi. Sampai tersesat2 nak pergi ke Ali Maju Sri Rampai. Almaklumlah..aku cuma tahu jalan nak pergi kerja & balik rumah je.. Lain2 destination memang fail.

Sepanjang game, memang boleh kategori tiap2 minggu aku pergi nonbar. Seronok sebab havoc kot! Belajar chants & sangat brotherhood , Sisterhood.. Mula2 memang blur2 ..baru kenal kann..Sampai lah Gjul dapat transfer kerja kat KL.. sejak daritu susah sikit nak pergi nonbar.. Dah dekat risau pulak dia aku keluar malam semata2 nak pergi tengok bola.. Ajak teman tak nak!! Geramm betul.. Sampaikan aku pernah paksa dia ikut sekali, sebab time tu ada match best.. Sanggup dia ikut , tapi tidur dalam kereta.. Alaaa..bosannya ada pakwe macam nii.. T_T

Bila dah selalu mintak tolong hantarkan pergi tengok bola , akhirnya Gjul pasrah laaa jugak ikut sekali.. Tapi boring plak aku, sikit-sikit tarik aku then bisik2 "Yang tu sapa nama dia.. Yang gol kan tu sapa.. Yang kena redcard tu sapa".. hahahadoooii.. non stop okey bertanya..penat jugak nak menjawab.. BTW , Gjul bukan pura-pura tak tau.. Tapi memang dia tak tau.. Kesian tengok kann..haihh.. Pernah laa jugak die kena paksa kawan2 dia pi main futsal.. Balik je memang lebam2.. Sebab dia jadi Goalkeeper je.. hahahahaha.. Dah tu mengadu, "sakit yunk.. sakit tauuu..benci lah main bola ni".. dia memang kaki bangku.. Tak tau rules padang..  

Tapi sekarang tak lagi.. Lepas beranakkan Irine, memang jarang laa aku pergi nonbar. Gjul je rajin.. Kalau dulu MBA tu kawan2 aku, sekarang dah jadi kawan-kawan dia pulak.. Kalau tengok bola kat rumah, sampai Irine menggigil takut, sebab Gjul jerit gol je boleh pecah pasu bunga kat rumah.. kah! Sampaikan dia dah menjoin Ultras Malaya dari MBA jugak.. power betul racun MBA ni bawak Gjul sukakan bola sepak.. Laaaa ni pon dia memang gila Mafla.. Jersey Chelsea pon dia yang over mencari.. Pantang ada lobang jual mafla ke, laju je dia nak.. aku dah kurang sikit laa.. Now Gjul memang menggila jugak dengan Chelsea, JDT & Ultras Malaya.. Sebab dah banyak berabis kat Mafla , Jersey & Lain, pocket money aku kena tarik banyakk ni..whahahaha.. adehh..nyesal plak kann..

 Tengok bola kat rumah.. Dengan berkain pelekat sahaja.. Irine muka ketat.. boring dieksploitasi.. muahahaha..

Tengok bola my 1st nonbar lepas pantang!!!


Pakai baby carrier sajee.. tehhheeee


Nonbar without me.. Sebab game pukul 1 pagi kot!! Tak kose laahh aku nak ngikut bawak anak kecik!

Sakannnn..

Dengan UM pulak dahhh..

 Gjul excited baru beli mafla terus buh kat anak yang tengah tido.. T_T


 1/2 koleksi.. Ada lagi.. kat pintu tak payah pakai langsir.. Weolls gantung mafla je.. hahahaha..





Plus aku lega sikit. Lebih lega dia suka bola dari suka motor.. Aku risau kot dia pergi ride jauh2..lagi laa dia eksiden motor haritu.. haadooooooii.. Hati mana tak risau kann.. 


Saturday, December 20, 2014

Drama Queen episode 1


8 Hari  lagi umur my anak dara nak menginjak 1 tahun. Kakakaka.. Okey laa tuuu... Dah upgrade sikit dari bayi menjadi toddler. Walaupon masih belum bertatih apetah lagi nak berjalan, berlari. Sebabnya Irine nak belajar jalan kena ikut kerajinan mommy & ayah dia ajar tatih.. Tapi apalah mommy ni, dok main Clash of Clans je tak ajar pon Irine bertatih. PFFFttt.. Kat rumah weolls memang takda baby walker. Sebab nak train Irine belajar jalan secara alami.. Hahahha.. yang tu satu hal. Lagi satu kondisi rumah aku agak sempit. Kalau beli walker pon dia tak puas kot nak bergerak. Dah macam bumper car nanti, dok terlanggar perabot, kerusi, mesin basuh bagai.. so agak merisau kan sebab takut tak terperasan dia boleh panjat keluar dari walker tu naya.. Tak kisah laa lambat belajar jalan pon.. Mommy paham.. Tak nak paksa anak mommy.. Sebab dia merangkak pon dah lambat. 7 bulan baru reti.. Sebab dia duduk dulu baru pandai merangkak.. Terbalik.

Anyway, Irine dah boleh terima arahan. Suruh telefon, laju dia dok "Eyyoo".. suruh makan, pandai je nganga..suruh cium, kutip barang bagi kita pon dia dah paham. Yang paling tak paham bahasa,suruh tido. Alaaa..gerammnyee.. Tak pernah nye laa automatik tido sendiri. Nak ngempeng baru boleh tido.. Stress jugak kadang2 sebab mommy dah ngantuk pon dia sibuk nak merangkak turun tilam, dok main barang mekap aku.. Laju je dia... 2,3 kali larat jugak nak pergi ambik dukung dia pegi balik ke katil.. Dah lebih lebih tuu "abang.. ur turn".. muahahaha.. tak larat beb... sungguh laa mencabar ada anak ni ghupenye kan.. Get ready laa madu di rumah..sikit hari lagi , bergemalahhh suara aku 1 flat rumah .. hikss..

1 lagi, banyak kali mommy perasan, die ni kuat berangan.. kalau aku suruh dia pose, haaa..memang buat muka berangan.. ntah apa-apa lahhh.. 

"Irine.. pose Irine.. mommy nak masuk instagram ni.. lawa sikit" hahaha..over betul mak dia ni...HAsilnya pose merenung jauh ke hadapannn.. T_T Time ni kita panggil dia buat donno je.. Mata pon tak berkelipp.. 


Then, saje je aku usik dia.. "Irine ingat kat Rayyan ea...ingat pakwe leetttewww"... terus melentok mengada siap angkat baju cenggini.. haihhh!! gelenyarrr betul... Sebenarnya dia dengar je kita panggil dia dari tadi.. Tapi buat2 tak tahu..Geramm betul.. Perangaiiii..Drama Queen!


P/S: Dulu aku suka pink. Tapi since episod lepas bertunang pakai baju pink,lepastu memang dapat gambar hodohhh gila, terus aku menyampahhh.. No more pink.. Tapi since tau dalam perut pon hasilnya perempuan, baju pink memang tak de untuk newborn.sehelai baju pink pon takde.. Tp entah, dah besar sikit ni,  rupenye banyak je aku grab baju dia kaler pink..behehehehe.. 

Friday, December 19, 2014

SPM pon dah tak laku.


Agak terkedu jugak laa bila adik aku yang baru habis exam SPM tu tanya kat aku ada kerja kosong tak kat KL.. aik?? Awat nye sampai nak kerja kat KL...?? Agak kat Parit Raja, Batu Pahat dah takde kerja kosong langsung ke??Kilang banyak, kedai kedai biasa pon ada, KFC ++.. Agak mengejutkan bila adik aku story, dia kata " kilang dah tak ambik lepasan SPM.. Diorang amik paling koman pon lepasan STPM.. KFC pon sama..".. Wah wahhh.. Makanya level level SPM ni dah tak laku ke hapa?? Area kampung je pon.. dah nak level tinggi2.. lahaadoiii.. parah jugak ni..

Aku bukan tak kasi adik aku duduk rumah aku cari kerja kat sini,..Cuma risau..Sebab dia tu bukan jenis sosial macam kami 4 beradik yang lain.. Dia ni lain sikit.. Jenis dok terperapp dalam bilik, berangan, baca novel 24/7 tak tido pon takpa.. Dah laa jiwa klasik.. umur baru nak masuk 18 tahun, tapi melayan lagu cintan leleh yang aku langsung tak boleh blahhh.. So, aku tak percaya langsung dia boleh independent dok kat KL, dengan aku kang busy kerja, tak dapat pantau dia.. kang jadi lain.. ahhh sudahh.. Aku takpe la..sebab aku kakak.. muahahaha...

Lepas spm dulu, aku & adik beradik aku yang lain, memang terus kerja kilang kat Fujitsu sebelum sambung belajar. Sebab mak aku pon kerja situ, dah lama..so agak senang laa jugak nak diserap masuk. Ni mak aku dah berhenti kerja, si Zati ni memang tak dapat laa die nak merasa masuk kerja kat sana. Penyudahnya kena cari kerja lain.Tak pon ambik lesen dulu.. Takpon masuk kelas kemahiran dulu laa jawabnye.. Tehheeee.. Aku nak dia belajo jahit.. Sebab senang aku nak tempah baju , campak je kat die.. compemm free of charge.. Ngehhhhh..motipsss sangat...  Nasib kau la dik.. aku harap result SPM ko nanti,cemerlang and dapat sambung belajar.. Zaman kau ni SPM pon dah tak berapa nak laku.. Paham-paham je lahh.. Dapat kerja pon, kena cekal kan hati , kerja sungguh2, sebab bukan senang nak dapat kerja.. Kalau tak, mereput laa ko kat rumah sampai ada orang nak pinang ko nanti.. buahahhahaa.. 



Kiri adik. Kanan cousin.. 2-2 lepasan exam SPM sedang mencari kerja part time.. Ada kerja kosong tak??



Wednesday, December 17, 2014

Serabut Otak


Next week dah cuti Krismas. And Aku pulak plan nak balik kampung berdua dengan Irine. Kemungkinan naik bas je, coz Gjul kerja . Paham2 je lah kerja hotel ni.. Lagi-lagi time krismas, lagi laa ramai orang sibukkk datang hotel. Room pon full occupied.. Confirm die sibuk giler vavi...  Neway, Tiket bas pon tak beli lg.. behehehe.. Mentibe mak aku call, plan nak buat birthday Irine pulak kat kampung. I is feel like Errrrrr..... Takat buat dengan adik beradik aku okey lagi.. Tapi sebab mak dah jemput adik beradik dia sekali join the party.. cheh.. Party katanyaaa... Kenalah melabur sikit nak beli kek ke, makan makan kannn untuk majlis tu nanti.. Cis!! Tak aci betul.. Zaman aku kecik2 dulu takde pon celebrate birthday nak invite orang datang rumah..I is sad..  =( Jelly pon ada.. Adik adik aku, lagi lah diorang jeles..hahahaha.. Sebab weolls dulu kecik-kecik paling koman pon beli jajan masuk dalam plastik.. Pastu bagi kawan kawan 1 kelas kat sekolah.. Tu pon dah seronok and bangga gilosss..

Birthday Irine 28/12 nihh.. So, kena buat awal la, sebab 28 dah balik KL..Nak diikutkan, aku ngan Gjul plan nak beli kek 1-2 slices je .. Cucuk lilin, mommy tiup.. Settle.. Tapi dah mak aku pon beria kannn..  My mak suruh aku beli kek kat Secret Recipy je, yang lain2 bab makan2 , kite buat lah mee goreng ke , nugget2 ke kann.. Mulanya nak booked kfc.. Tapi tak best lah ramai orang..Serabut aku.. Segan pulak orang dok tengok, sebab yang sambut nya budak kecik umur setahun je.. Muahahaha..Actually, aku dah bosan lah nak makan kek Secret Recipy. Balik balik Indulgance, cheese cake.. Saya dah bosan ! (buat suara macam Ziana Zain dalam maria mariana hokey).. Makanya gigih laa aku mencari pembuat kek kat area parit raja.. Teringin nak makan homemade cake.. Lagi best + murah. Nak deco tambahan pon takde lah charge mahal melampau kann.. Dalam friendlist aku ada jugak tukang buat kek. Tapi tarikh yang aku nak diorang busy, buat kek kahwin laa, pergi bercuti laaa.. Hadooiii.. Nak order kek pon aku serabut otak.. Memang very the last minutes program.. *sigh*.. 




Mujur ada join group nihh.. Mudah sikit kerja aku..  Malas nak up kat status.. kang kawan2 sendiri yang pengkomen.. penyudahnye topik lain pulak yang keluar.. ahaaa.. Selalunya macam tu lah.. Mujur jugak lah closed group... 

alaaa.. Sportingnyaa orang Parit Raja ni.. Laju je diorang reply.. Terima kasih banyak-banyak.. Dapat jugak tempah kek.. hehehehe.. 

Terus aku whassap tukang buat kek ni.. Sebenarnya dalam otak tak tau nak order kek apa... kek coklat ke, red velvet ke, raibow ke.. Tak terpikir langsung!! Sampai lama jugak la dia tunggu aku buat keputusan nak kek apa, deco apa.. Sebab Irine suka Frozen.. Adakah aku akan tempah kek frozen Theme?? Nantikan lah ye.. Sebab dia budak-budak & still baby.. Tak nak buat grand & hover mak hayammm.. Just simple, tapi tetap diingati plus ada kenangan untuk dia nanti.. Majlis pon takat makan-makan ahli keluarga,bukannya dia ada kawan kawan pon nak dijemput.. Ye tak.. Even just a cake & food pon aku dah serabut..Sebab 1 weeks to go! Phewww.. Ni belum lagi Irine nak sekolah,, masuk U, + lain lain lagii..Irine kahwin nanti acamne?? Mesti lagi serabut.. ahahahaa... jauhnye mak ko ni verangann Irine oii..  Arggghh.. stress rupenye nak make happiness for anak-anak..Mak & abah.. I feel you now...* sedut hingusss..* 



#IrineTurns1