SGO

APDM SAPS

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Wednesday, September 30, 2015

Fuyooo !!! Giveaway by Mama Darwiish


klik banner untuk join
FUYOOO !!! GIVEAWAY 
by Mama Darwiish
Hadiah  :
1x Leonovo A560 + 8Gb SD Card 
1x Cartoon Power Bank 8800 mAh 
1x Mini MP3
1x Neesya Serum
1x Cash RM50
Tempoh :
28 Sept 2015 - 28 Okt 2015
Pengumuman Pemenang 31 Okt 2015
Syarat-syarat :
1. Blogger yang beralamat di malaysia
2. Wajib mempunyai akaun instagram
3. Follow, Add, Like semua blog, fanpage, G+, instagram penaja
4. Copy Code yang disediakan dan paste di ruang html blog anda
5. Tag minimum 3 rakan  anda yang lain dan pastikan mereka tahu
6. Tinggalkan link penyertaan & emel di kotak komen entri ini
Pemilihan pemenang :
1. Kesemua pemenang akan dipilih menggunakan random
2. Penyertaan akan terbatal jika gagal ikut syarat terutama No.2
3. Pemenang akan dihubungi melalui email
Follow Blog  : http://mamadarwiish.blogspot.my/ http://sharingiscaring-fiza.blogspot.my/ http://unclezuan.com/ http://mrspuex.blogspot.my/ http://mekzumbie.blogspot.my/ http://www.hafizhafizol.my/ http://aderakukeysah.blogspot.my/ Follow G+ :  : Khalid Kyle Blurrydino
Like Page Penaja :
Mama Darwiish
SuperMom With SuperKids
Blog Uncle Zuan
MrsPuexDotBlogspotDotCom
Gloxina17
Acacia Beauty Care HQ
Qyra Beauty Care
Follow Instagram :
@qyrabeautycare



Tag Rakan : 1) Azlinda Alin
                     2) Mommy Irra
                         3 ) Shuhaida Kabdy
                     

Tamatkan Riwayat "Auto Play Video" Di Facebook

Auto Play Video Di Facebook

Semak dan rasa annoying kan kalau tengah scroll kat Timeline boleh pulak video autoplay.. Perabih data je.. Dah laa data ciput.. Lagi satu , tertengok pulak video yang kejam,penggal2 siat2 kulit manusia tuu.. tak nak tengok , tapi dah auto play..tertengok laa jugak walaupon sekitar 4-5 saat.. Nak muntah betul rasa..

Solusinya aku gigih jugak laa cari camna nak matikan auto play yang semak ni...
Nah...kalau korang rasa semak, boleh cuba tutorial bawah ni ye.

Tutorial hentikan Auto Play Videos di Facebook (Desktop/laptop)


Pilih bahagian settings.




kemudian pilih videos


kemudian akan keluar paparan seperti di atas.. klik button default/ on pastu off kan je..senang.. 


Tutorial hentikan Auto Play Videos di Facebook (talefon)



Pilih bahagian menu. Lepastu scroll kebawah sampai jumpa bahagian HELP & SETTINGS



Akan ada paparan seperti di atas. Pilih apps settings



Pilih bahagian video play automatically. Kalau on, korang boleh laa pilih off seperti dibawah ini.. 




Semoga ia bermanfaat untuk semua.. adios!

Tuesday, September 29, 2015

Alhamdulillah I'm Expecting Again!

Rasanya nak salahkan Gjul je dalam situasi ini.. Sampai sekarang masih terkejut sebenarnya padahal dah tahu sebulan yang lepas.. Senang cakap unexpected laa boleh mengandung lagi seawal ini.. Rancangnya nak cukup kan Irine umur 2 tahun.. Aku ni malas dok nak kecoh2 aku mengandung bagai.. Biarlaa tunggu perut memboyot , orang tau, tau laah kan.. tapi dah hint2 mungkin orang perasan.. Ditambah pulak Gjul yang dok kecoh.. Kat insta dia, facebook, sikit2 post anak-anak la, anak dalam perut laa..grrrrrr..... Jangan kan kat Facebook.. Kat babysitter aku pon dia dok canang cerita..terkezut aku tetiba anak2 babysitter tanya "mommy Erin, baby keluar bulan berapa?".. eh eh.... Tak memasal aku balik rumah bebel kat dia kata kecohhhnyaaa..busybody.. hahahahaha.. 






Sebenarnya period aku tetiba tak teratur..  period datang lepas bersalin (8 bulan tak period selepas pantang- mungkin sebab fully breastfeed), pastu datang period alhamdulillah.. teratur.. tak pernah lewat.. tapi bulan puasa tempohari lewat 10 hari.. tetiba je kan.. ingatkan dapat puasa penuh.. rupanya period jugak akhirnya.. masuk bulan lapan tu lewat jugak.. tapi aku ingatkan mungkin akan lewat macam bulan sebelum nya.. So, sikit pon takde pikir bukan-bukan.. Tetiba Gjul bagitau aku, dia naik pangkat.. terus dia automatik bagitau "jangan-jangan ayang pregnant kot..rezeki anak dalam perut"..opcoz laa aku nafikan.. memandaiiii jee..

Pastu dia call laa mak dia nak bagitau dia naik pangkat.. tak sempat lagi bagitau, tetibe mak mertua aku pulak tanya, "hah, berita apa tu? Yan mengandung lagi ke?".. Eh..Eh.. hahahhaa.. kitorang dengar gelak je.. Anggap tu hanya gurauan... Tak Tergerak hati nak check UPT walaupon dah lewat sangat ni.. Over 13 days dari period bulan 7.. Gjul dah bising je suruh beli UPT, aku rasa malas lagi.. tapi bila dia kata  "pi laa check.. kalau tak pregnant tak pe lah..belum rezeki.. tapi kalau penyakit? baik cegahh..".. Grrrr..terus aku takut.. 

Balik dari Bloggers Day kat Zoo Negara tempohari, dah laa kaki terpeleot.. terhincit-hincit pegi kerja..balik kerja tu gigih laa pi beli UPT kat Farmasi.. Balik kerja je terus check UPT... oh ya.. Sebab  period tak regular, aku beli UPT yg khas untuk period tak regular, dan boleh check bila-bila masa, tak payah tunggu kencing pertama lepas subuh.. Balik2 kerja terus masuk toilet dan check..sekejap je keluar result.. Double line!!! makkkkkk.. kemain aku jerit.. Gjul tengah masak kat dapur waktu tu jerit kenapa? ingat aku terpeleset dalam toilet.. hahahhaa.. sekali aku tunjuk UPT kat dia..dia dok "Yes..Yes,... abang dah agak dahh.. kan...!! tak caya cakap abang".. LOL.. Fikiran aku automatik tak pikir langsung pasal pregnancy..tapi pikir traumatik nak bersalin nanti.. Huwaaa.. Takutnyaaa!!!

Ni dia pregnancy test yang cepat.. RM13.00 je.. malas nak beli yang digital punya, sebab masa irine dulu bateri nya kong tak leh nak simpan buat kenangan..Dahlaa mahal..  Lagipon tak nak membazir takut kecewa.. yang ni pon okey sangat.. Very recommend untuk fast result, period tak teratur dan check anytime, tak kisah laa malam ke , siang ke, pagi ke..result terus dapat.. .. 






Dia dok excited nak call bagitau kat mak dia ngan mak aku... Tapi aku cakap awal lagi lah.. Nanti dulu.. Lagipon aku segan.. hahahhaha..  Tapi dah dok hari2 zikir kat telinga nak bagitau jugak..akhirnya dia je lah bagitau.. dengan mak aku pon dia sendiri yang bagitau.. Pregnancy kalini aku rasa Gjul yang paling over.. 

Semalam pon, nak beli botol susu Irine kat Manjaku, tetiba dia kata dah boleh laa beli barang baby sikit-sikit.. hahaha.. Over hokey.. baru nak masuk 3 bulan..awal gilerrr..Masa Irine dulu 6 - 7 bulan baru kedek2 pi baby expo..jalan pon macam penguin..dah laa naik LRT..  hahahahaa.. 

Alhamdulillah.. Pregnancy kalini pon sama macam pregnant kan Irine.. Tak de alahan, mabuk ke hapa.. Cuma sehari tu 7-8 kali jugak masuk tandas.. terkucil jer..Ubatnya macam sebelum ni, aku amalkan minum air barli... 

Moga kesihatan aku dengan baby dalam perut baik-baik saje... Excited jugak walaupon 2nd pregnancy..sama je dia punya excited macam anak 1st.. Bezanya anak 1st tak tahu macam mana kesakitan beranak.. anak kedua ni dah tau.. Tu yang takut lebih.. + takut dengan enjek , ambik darah, minum air gula semua tuu.. memang takut..tak main-main.. Hahahaha.. mudahan dipermudahkan..  Insyaa Allah due date adik baby 16 April 2016..Gjul kemain mintak baby keluar 31/3 birthday dia.. Cehh..Lupa agaknya.. Irine keluar pon overdue 41 weeks..hehehe


Sedikit tips untuk mereka yang inginkan zuriat boleh baca entry dibawah ni ..

http://yoorinmelacolea.blogspot.my/2015/08/tips-merancang-kehamilan-segera.html

http://yoorinmelacolea.blogspot.my/2015/09/ikhtiar-untuk-mengandung-lagi.html

Happy Birthday Diri Sendiri

Kalau dulu hari jadi diri sendiri memang sentiasa dinanti nantikan.. Tapi sekarang rasa macam, erghh.. yolahhh kan.. tiba je ulangtahun kelahiran usia pon meningkat.. Nak masuk ke 3 series tahun depan.. cepatnyaa masa berlalu.. Rindu gila zaman budak-budak hingusan dulu... sangat-sangat lah rindu.. 

Teringat tiap kali hari jadi, jaranglah nak sambut berkek bagai.. tapi aku tak delah kisah pon.. kadang mak beli kek yang rege RM13.00 kat family bakery pon dah rasa seronok. Yang paling seronok, tiap kali birthday mesti mak buatkan goodies untuk bagi kat kawan-kawan sekolah.. adalah boh jajan air kotak..Tu pon dah rasa bangga gila... 

Laa ni, dah besar, dah ada keluarga sendiri dah pon .. Tak harap banyak lahh.. Asben aku bagi hadiah ke tak bagi hadiah ke aku tak kisah sangat. Tapi kalau masa cintan2 dulu, kalau tak bagi apa-apa memang muncung boleh sangkut hanger..


Sabtu lepas, masa kat kampung agak terkejut jugak, my family buat seprais pulak.. dari petang tu adik2 aku dengan Gjul dok cerita nak pi tengok wayang.. Pi downtown parit raja bagai..Ko ghase? dah tentu lah aku kena tingggal. Sapa nak jaga Irine kann.. Lepas solat maghrib je aku sedar2, semua orang tak de kat rumah.. tinggal aku, ayah, mak ngan irine je.. Terus aku keluar rumah tengok kereta dah takde.. Bengang betul laa.. Ingat memain, rupanya diorang pegi jugak.. dah laa tak cakap..mulut aku tak henti2 membebel.. sebab bengang pergi tak ajak.. hahaha..

2 jam jugak laa baru diorang tiba rumah.. dok cerita pasal downtown..geram pulak aku..sebab tak dapat ikut..sedang melayan perasaan, tetiba black out.. dah laa tengah charger henpon.. grrr.....terkezuttt i...  sekali ada pulak nyanyian happy birthday..hahahaha.. dah terus jatuh air mata.. ni 1st time ni sambut macam ni..ada laki, ada anak, ade dengan keluarga.. 

Rupanya, memasing pi keluar beli kek and beli KFC,... sakan laaa diorang ni..penat merajuk sebab keluar tak ajak.. hehehe..


 sebab pakai baju kelawar, rembat je laa tudung mana yang ada..tak dan laa nak iron bagai...


Nak dijadikan cerita, sebab dah sambut birthday awal kan, rupanya asben aku lupa birthday sebenar aku.. dia boleh pulak wish 28hb malam.. aku pon..errrr.... baiklah..dan buat tak tahu... hahahaha.. alasannya sebab dia kunci alarm kat kalendar 28hb... elehh..padahal aku yang buat.. saje nak ingatkan dia sehari awal.. hampehh jerkkk.. 
Tapi pagi tadi nak pi kerja, takde pon wish apa-apa.. salam macam biasa je..malas nak ingatkan.. orang laki laa katakannn.. bukak facebook kat opis, ada pulak notification wishes dari dia.. kah! ayat..tak boleh blah pulak rasa...


dekat 10 tahun kenal.. tak pernah laa dia buat ucapan ke cakap macam ni..so aku syak dia overdose baca novel2 yang kat rumah tuu.. hahaha.



Umur 29 tahun dah..tapi perangai..masyaa Allah..macam sweet 20 gituu,.....budak2 sangat perangai.. Macehhh yang gigih buat ucapan hari lahir kat facebook, kat group whassap.. terharu.. segan sebenarnya , sebab dah umur berapa, kemain dapat ucapan meriah macam tu.. Terima kasih semua... 

Monday, September 28, 2015

Cornetto Kit Kat Green Tea

Cornetto Kit Kat Green Tea 


Baru je beberapa minggu lepas mencuba Kit Kat Green tea . Aku bukan penggemar coklat kit kat. lebih suka cadbury.. Tapi bila Kit Kat keluarkan produk coklat Kit Kat Green tea , terus jatuh cinta.... memang sedap.. disalut coklat bewarna hijau.. memang sah sah lah perisa green tea kan..

Semalam masa nak balik KL, dah jadi kemestian beli kudap kudapan kat petronas sebelum tol Yong Peng. Kena beli , kalau takde makanan dalam kereta, memang merengek laa Irine nanti. Dah laa tau keadaan jem teruk.. Sebab kitorang berdua je, maka kenalah bawak Irine turun sekali masuk dalam mini mart petronas. Tempat pertama dia tuju, peti ais krim. Ingat nak beli magnum gold..tapi terpandang pulak cornetto Kit Kat Green Tea.. Harus lah cuba kan!!! Magnum Gold dah banyak kali makan...








Ingatkan coklat Kit Kat nya warna hijau, rupanya tidak. warna coklat kit kat biasa yang cokelat tu.. Hanya aiskrim saje yang berperisa green Tea.. Not bad laa .. walaupon agak sedikit pahit. Macam pekat betul perisa green tea nya.. Gigih jugak la nak menghabiskan sesambil memandu kan... 

Rasanya kalau ikut tekak aku mungkin akan cuba lagi..mungkin laaaa.. sebab macam tak kena je dengan tekak aku..hahahaha..mungkin sebab telalu pekat & pahit.. macam kureng sesuai je eskrim rasa pahit.. 


Happy Birthday Adik!

28/12/2015 Genap usia adik bongsu aku berusia 15 tahun.. alahaiii.. dah besoo.. Dah bujang!! Throwback 15 tahun lepas.. masa tu umur aku dah 14 tahun.. tapi rasa segan pulak..dah sekolah menengah..tapi mak aku beranak lagi.. hahahah..korang ingat aku suka ke dapat adik kecik lagi? memang tak laa.. mak aku kat spital pi beranak pon aku tak melawat.. mak aku balik rumah bawak baby pon takdenya aku happy dok  nak dukung ke hapa.. memang terperap je dalam bilik layan kaset dengar lagu.. 

Sampai lah masa waktu tu umur adik aku 8-9 bulan gitu lahh.. mak aku pulak pi umrah 2 minggu.. ko bayang kan.. dah laa x gheti nak jaga budak kecik..nak masak nasi waktu tu pon tak reti.. mak aku tinggal macam tu je..uhuksss..sebab aku yang sulung kan.. adik-adik yang lain semua kecik lagi.. memang abah aku harap kan aku je laa yang uruskan diorang.. sedih tahu.. tapi bila dah jaga tuu, timbul lah rasa sayang.. sampaikan aku dah masuk universiti pon , adik bongsu aku ni nak tido dengan aku..padahal dia dah besar jugak waktu tuu.. memang manja lah .. 

Laa ni dah bujang, aku pon dah kahwin,..tak kan laa tido nak menyelit pulak kan.. tapi weolss masih rapat.. sebab dia paling bongsu memang paling manja lah antara kitorang adik beradik.. untung jadi anak bongsu ni.. 


Selamat hari lahir adik.Semoga cemerlang dalam kehidupan, jadi anak yang soleh, tercapai cita-cita..kuat semangat dan dapat membanggakan mak & abah..



bulan depan nak exam PT3 dahhh..tapi bila balik kampung ritu tanya dia, adik, bila exam start,... boleh dia jawab "entahhh".. ya Allah..gerammnyaaa rasa hati...... mak aku pon dah malas nak cakap nak bebel kat dia ni .. hahahaha.. sukahati laa dik.. 

untuk jadual exam PT3 2015 boleh rujuk link ni...
http://yoorinmelacolea.blogspot.my/2015/08/jadual-waktu-pentaksiran-tingkatan-3.html

Tuesday, September 22, 2015

Nuffnang Baik Hati | Part 6

Aaaa.. Lama tak share Campaign Nuffnang.. Rini tergerak pulak nak bukak.. wuhuuu.. Campaign bertambah..isi tabung pon bertambah laa jugak sikit.. tak banyak pon.. lepas laa beli cokelet.. hehehe..  Macehhh yang sudi click click Nuffnang bantu isikan tabung senyap ni.. ^_^ harap hujung tahun boleh laa nak clearkan.. Ecewahhh...



Ujian Kesabaran

Tadi malam Irine buat perangai dia.. Aku tak tau lah nak marah ke nak gelak.. last-last aku nangis.. nangis tersedu-sedu.. dok mandikan dia, cuci muka dia, dia memang dah nangis laa sebab aku agak kuat jugak sental muka dia dengan towel basah.. sebab gincu memang dah melekat betul kat muka dia.. Dia pon agaknya serba salah tengok aku nangis, peluk cium-cium mulut aku sambil nangis.. 



Tapi ingat dah serik dahh.. Pagi tadi nak pergi kerja, nyempat jugak dia colet2 lip pallete aku..waaaa!!! nangis lagi..menguji kesabaran..abes laa henpon dengan handbag terkena gincu.. screen memang abes dahh.. dok bayang kalau dia colet kat screen tv.. waaa!!! salah aku jugak.. dah berlaku tadi malam, masih letak dalam handbag jugak.. gerrrrrr... memang nanagissss..tapi ingat balik memang what goes around comes around laa..dulu masa kecik2 pon gitu gak..seingat aku takde laa conteng muka..tapi conteng cermin mekap mak aku.. maunya tak mengamuk orang tua tu..hahaha.. 

Balik kerja nanti, memang nahas laa si Irine tu aku gomol.. geram dengan perangai dia.. Mak aku cuma pesan, jadi mak kena banyak sabar.. gitu laa.. nanti anak dah besar, lagi perangai pelik-pelik.. bertabah je laaa.. 





Halwa Attire : Anggun Bergaya Walaupon Mengandung

HALWA ATTIRE :Only The Best Stylish Maternity Attire

Assalamualaikum..

HALWA ATTIRE adalah sebuah butik online yang menjual pakaian mengandung untuk wanita dengan pelbagai pilihan warna dan rekabentuk yang menarik dan pastinya menepati citarasa anda. HALWA ATTIRE adalah milik penuh bumiputera yang telah berkecimpung dalam perniagaan online sejak Ogos 2015.Sebuah butik online pakaian untuk ibu mengandung yang dipercayai oleh ramai pembeli pembeli online diluar sana.


HALWA ATTIRE diwujudkan adalah untuk membantu menyediakan pakaian mengandung terutamanya kepada ibu-ibu yang bekerjaya.Di zaman serba moden dan canggih ini,biasa kita dengar keluhan dan keinginan ibu mengandung :


❤ SUKAR mencari pakaian mengandung yang cantik
❤ DESIGN pakaian mengandung yang sama dikebanyakan tempat
❤ WARNA pakaian mengandung yang mebosankan
❤ Ada yang memilih design ala-ala KOREA tetapi MATERIALnya tidak sesuai dengan SUHU Malaysia
❤Ada yang CANTIK tetapi lengan tiga suku


Menyedari MASALAH dan KELUHAN yang dihadapi oleh mereka,HALWA ATTIRE tanpa untuk MEMBANTU ibu-ibu MENYEDIAKAN pakaian mengandung yang mempunyai:
❤ Design yang cantik
❤ Breastfeeding friendly
❤ Wudhu friendly
❤ Patuh syariah
❤ Material yang bersesuaian dengan suhu Malaysia.


HALWA ATTIRE bukan sahaja menyediakan pakaian mengandung yang boleh dipakai SEMASA MENGANDUNG, tetapi juga anda boleh memakai kembali pakaian dari Halwa Attire SELEPAS melahirkan anak. Selain itu DESIGN yang disediakan sangat EKSKLUSIF dan sesuai dengan cita rasa masakini.InsyaAllah


HALWA ATTIRE sangat sangat mengutamakan kepuasan pelanggan mereka.Mereka telah memberi jaminan 14 HARI (Return Policy https://www.facebook.com/notes/halwa-attire/14-days-return-policy/1450265261967923 ) untuk memulangkan semula pakaian yang telah dibeli sekiranya anda tidak berpuas hati.Apalagi yang kita mahu.Sesungguhnya HALWA ATTIRE sangat mementingkan kepuasan hati para pelanggan mereka.Inilah yang kita cari jika kita ingin membeli belah secara online.Sistem ini membuatkan kita lebih berminat untuk membeli belah bersama HALWA ATTIRE.


MISI Dan VISI Halwa Attire


MISI 
❤ Membantu wanita diluar sana untuk BERJIMAT dengan menyediakan pakaian yang BUKAN hanya boleh dipakai semasa MENGANDUNG tetapi juga BOLEH DIPAKAI selepas MELAHIRKAN anak

VISI
❤ - Membantu ibu-ibu untuk kelihatan cantik,anggun dan bergaya walaupun sedang mengandung.
❤- Menyediakan pakaian mengandung yang stylish dan sesuai dengan suhu Malaysia.

Halwa Attire

HALWA ATTIRE adalah pilihan TEPAT untuk anda membeli belah secara online.Tak rugi membeli belah di sini kerana pakaian yang dijual adalah pilihan pakaian dengan fesyen terkini.


Produk Terbaik Dari Halwa Attire 


Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN07
Material: Mixed Cotton
Thickness: Medium
Colour: Pink
Price: RM68.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN07
Material: Mixed Cotton
Thickness: Medium
Colour: Blue
Price: RM68.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN08
Material: Stretchable Cotton
Thickness: Thin - Normal
Colour: Black
Price: RM69.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN08
Material: Stretchable Cotton
Thickness: Thin - Normal
Colour: Pink
Price: RM69.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN03
Material: Cotton + Polyester
Thickness: Medium
Colour: Yellow
Price: RM58.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN04
Material: Mixed Cotton + Lace
Thickness: Thin - Normal
Colour: Red
Price: RM59.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN04
Material: Mixed Cotton + Lace
Thickness: Thin - Normal
Colour: Dark Blue 
Price: RM59.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CH04
Material: Chiffon
Thickness: Thin - Normal
Colour: Yellow
Price: RM69.00

Selain pakaian yang telah dipamerkan di atas terdapat banyak lagi pilihan pakaian mengandung yang menarik terdapat di HALWA ATTIRE.Jom kita usha lagi pakaian yang cantik di FACEBOOK PAGE HALWA ATTIRE .


Maklumat Lanjut Mengenai Halwa Attire

Instagram : halwa attire
WhatsApp: 0168011174
Email : halwaattire@gmail.com


Halwa Attire Stylish Maternity Attire !!!Anggun Bergaya Walaupun Mengandung
•► ••► ••► HALWA ATTIRE :Only The Best Stylish Maternity Attire


Keliru Nak Kira Minggu Dan Bulan Usia Kandungan

Dulu , dari zaman sekolah yang aku tahu, orang beranak 9 bulan 10 hari.. tapi bila dah ada pengalaman sendiri melahirkan anak yang 41 minggu dalam kandungan (overdue) aku rasa, eh.. dah macam 10 bulan lebih je.. Yang mana 1 betul ni? 

Terima kasih babycenter atas perkongsian ni.. xde lah aku keliru sangat... jom tengok gambarajah ni.. Senang sikit nak paham.. 



Rupanya sebelum ni salah kira.. hahahaha.. kompiden je kan.. baru 2 bulan tapi kita kata dah 3 bulan.. oooo..silap rupanya... Dan kiraan mengikut trimister pon silap.. 13 minggu baru habis trimister pertama.. fuh..aku ingat 12 minggu dah abes dah.. belom lagi rupanya.. Padanlaa 13 minggu pon masih berisiko kuat untuk keguguran.. Allahuakbar.. Jaga kandungan elok2.. Ye la kan.. Trimister pertama tu memang paling mencabar rasanya... 1001 kerisauan mesti ada..

Monday, September 21, 2015

Percubaan Untuk Wean Off Anak

Macam terlalu awal je nak bagi Irine wean off sebab dia belum pon umur 2 tahun.. Tapi since setiap kali dia minum susu, aku punya bahagian kat ari-ari tu rasa macam cramp tau..sakit sikit macam kena karen.. then aku pon pergi laa dapat kan konsultasi dari doktor.. Pegi kat klinik Keluarga. Doktor kata, kalau tiap kali sakit kat bahagian tu waktu susukan Irine, please stop.. Sebab-sebabnya susu dah makin kurang..sobsss.. Tak banyak macam dulu.. Puncanya pon aku dah jarang pam susu.. huhu..1 sebab malas.. 2 pulak sebab Irine tak nak minum susu ebm yang lama-lama.. So, aku rasa buang karen je laa aku perah hari-hari untuk simpan, tapi dia tak nak minum. Hanya nak minum susu yang diperah waktu tu je(ebm baru).. Stress ke tidak bila anak pandai memilih ni...

Bila dah seminggu Gjul kerja malam, tugas aku nak tidur kan Irine sangat lah mudah.. Susukan kejap je.. Kanan dalam 5-10 minit, kiri 5-10 minit.. Pastu belai-belai rambut dia.. Cakap kat dia Irine dah cukup yaa... esok susu lagi.. pastu dia terus cabut..pegi dapur, minum air putih pulak..  ngok ngek ngok ngek nyanyi tah apa-apa, terus dia tidur.. Subuh baru bangun.. memang lena laa dia tidur.. kang nak antar dia pi rumah babysitter dia netek kejap..pastu okey.. 

Tapi tadi malam memang gagal... Geramm betul. Ada bapak nya, semua jadi tak kena..pukul 2 pagi pon dok bising lagi tak nak tidur. Dah tutup lampu, dia kata antuu..antuuu.. nak air.. nak cucu, nak main,nak ubat (vitamin c), nak ipin (upin ipin), nak papers (tukar pampers padahal baru tukar).. Ya Allah.. menguji kesabaran...Pujuk bagi tek , tak nak lepas-lepas... dok panjat badan kita la, nangis laa..aku memang pantang betul budak nangis tengah malam ni..sebab segan pulak dengan jiran..huhuhu.. 

Kesudahnya , aku keluar dari bilik.. sembunyi kat bilik sebelah..dia dok cari.. "mak mek..mak mekk"... tak sampai hati pulak nak biar dia.. sebab dah geram kan.pagi aku nak kerja tu.. bapaknya pulak dah ZZzzzz... Kesudahnya, peluk dia, kalau sayang mommy pehlis tido.. dok zikir-zikir baca al-fatihah pon lambatnya nak lelapppp.. finally, pukul 3.30 pagi, baru dia nak tido.. tu pon tido kita kena peluk dia kuat-kuat.. alih sikit pon dia sedar.. 



Banyak cadangan untuk wean off anak.. Aku nak wean off tapi at the same time tak sampai hati.. Kalau suruh letak minyak kapak bagai tuu.. huh.. memang tak sanggup laaa.. buat masa ni, cuba untuk guna psikologi dulu.. harap-harap dia dengar laa kata....Mencabar sikit bila Irine dia jenis tak nak minum botol susu.. huhu.. kat rumah memang langsung tak nak..sampaikan aku pinjam botol susu kat rumah baby sitter.. tu pon dia hisap main2.. .. minum dalam cawan dia nak pulak..tu pon sikit...  




Friday, September 18, 2015

10 Bijik Pon Boleh Habis

Irine macam biasa lah, tiap bulan mesti demam. demam agak panas suhu lebih 39 tau.. Memang kalau dia demam, tak tidur lena .. Kebetulan dah agak lama jugak Irine tak demam, dalam 2-3 bulan macam tu.. Tetiba dia demam lagi.. Terus bawak dia pegi klinik.. Sebab walaupon ubat demam dia masih berbaki, macam tak yakin sangat la nak bagi dia makan... Nak bagi ubat yang baru.. 

Well, ni ada tambahan nasihat doktor lah.. Kalau ada anak yang selalu demam panas, bagi dia makan ubat dulu kat rumah.. ubat demam.. Bukan ubat selsema @ ubat batuk ya.. Tapi sebab tak tahu, aku main bawak je Irine pegi klinik .. Tak bagi ubat demam pon.. Sebab rasanya, aku yang demam teruk, tapi suhu tak sampai 38 pon..haha.. Irine yang macam takde lah panas sangat, sebab dia aktif..Tapi suhu dia petang tu dah 38.3.. eh eh.. 

Nasib waktu tu datang klinik lagi 10 minit nak pukul 5(klinik kerajaan di Kampung Pandan) suasana lenggang.. ingat tak boleh ambik nombor.. Huhu..aku takut jugak, dah petang kan, waktu nak balik.. kang doktor malas nak layan sangat. Sebab dulu pernah laa datang sini masa ngandungkan Irine.. Adoii.. Bad service aku rasa.. Tapi ye laa..pagi kot waktu tu..terlalu ramai orang.. Dengan orang tua kat wheelchair bersepah terlanggar2 kaki kite.. huhu.. kite pon sakit waktu tu(demam je pon..ngada sangat)... nurse terjerit2 lagi..baru bukak pintu klinik, orang bertongkat pon macam tak bertongkat oii!! laju gila diorang nak serbu masuk.... Tapi waktu okey sangat doktor tu.. Nama sama dengan aku.. Azian.. Tarikh lahir pon dekat2..doktor tu yang bagitau..heee..polite sangat.. Walaupon rasa nya tengok dia cam penat je.. Layanan 1st class.. Siap boleh borak-borak lagi ...

Aku bagitau laa, Irine ni kerap demam.. pastu doktor ni suggest , suruh aku belikan Irine vitamin C.. Sebab vitamin C ni bagus untuk imunisasi dan daya tahan anak-anak.. Aku tak pernah terpikir dan ambik tau pon pasal Vitamin C ni bagus. Ingat untuk putih dan cantik je.. Hahahhahaa.. 







Nak dijadikan cerita, beli jugak laa vitamin C untuk Irine.. Beli kat Farmasi je. Jenama Chewies. Aku beli yang sugar free.. Sampai je rumah bagi laa dia sebijik. Aku risau pulak dia tak nak makan.. Tapi tu dia..dah sebijik mintak lagi... takut pulak overdose.. Huhuhu...dia punya akal , aku dah bagi sebijik, dia mintak "ayah?" untuk ayah katanya.. hahahahhaa.. Sabar je laa.. sebenarnya untuk dia dua-dua.. BTW Dia suka okey la..Harap lepas ni , xde lah kerap demam lagi.. Baru perasan, Irine ni agak susah makan ubat yang jenis cecair.. kena paksa, peluk dia kuat2 , tu pon memang meronta-ronta siap sembur laa.. Tapi vitamin ni pon dia panggil ubat. Tapi dia nak makan.. Lagi satu, VCO (Virgin Coconut Oil) yang softgel tu pon dia makan.. Dia boleh gigit softgel tu.. Dia kata "Dappp abamm.. Dappp".. Hah.. Senang.. Tak de masalah.. Pasni kalau pegi klinik nak mintak ubat demam versi pil @ softgel untuk budak.. Ada tak ekk.. 

Emm.. lagi satu, ada cadangan vitamin C @ supplement yang bagus untuk anak-anak kecik baya Irine tak?? nanti share kat komen ya.. 

Thursday, September 17, 2015

Apa Ada Dengan RM50


Ahaaa.. Setuju sangat dengan statement kat atas.. Dulu pon masa zaman study rasa macam tu jugak.. nak harapkan duit PTPTN kadang berhabis untuk aktiviti / program kat kolej. Almaklumlah dulu aku ambik jurusan ijazah pelancongan & hotel. Pegi sana sini, projek lagi memang banyak pakai duit. Mujur lah dulu aku selalu rajin jugak buat part time. Kerja kat banquet hotel bila hujung minggu. 1 jam dalam RM5-10...Paling banyak pernah dapat RM80.. selain tu  jugak pernah buat part time promoter jualan.. Memang penat, tapi nak cari pocket money kan.. Lagi2 aku belajar kat Shah Alam.. Waktu dulu RM50 seminggu tu memang boleh habis.. nak mintak duit kat mak selalu pon segan jugak.. Sebab tu buat kerja part time.. 

Tapi bila dah bekerja, berumahtangga, jangan kan RM50 seminggu? mana lah cukup.. Paling koman pon RM200 seminggu..Makan, duit minyak kereta, shopping remeh temeh lagi.. hahaha..  Aku kalau dalam wallet tinggal RM50 je, tak senang hati dah nak bajet2 benda yang lain... Gitu lah orang pompuan.. Sebab aku dok perati laki aku punya dompet, ada sekeping duit biru, dengan syiling je pon, rilek je dia.. Hahahahaha... Sampaikan aku tanya dia, abang, ada duit ke? nak isi minyak motor?? duit pi ngeteh semua ni? ke abang ada selit kat mana2 ke kan.. hehehehe.. memang tu je laa duit yang tinggal.. simpan dalam bank.. so memang kaum dia ni tak kisah sangat laa duit tinggal berapa pon kat wallet.. betul ke tidak ni???? 

Tuesday, September 15, 2015

Giveaway: BB Cream (Nurrul's Beauty) by RianaLittleCuties


Klik banner untuk join. Tamat 16 September 2015  1130 pm

Segmen Irrayyan | Hari Malaysia 2015





Wah.. Mommy Irra buat segmen sempena Hari Malaysia!! Sebab esok adalah hari Malaysia, aku sahut cabaran mommy Irra sebab sayang kan Malaysia. comel je mommy Irra dengan baby Amal.. 

Tak susah pon syarat-syarat nya.


1. Folow blog irrayyan.com . Yang dah follow, terima kasih. (DONE)

2. Letakkan banner segmen irrayyan di atas pada permulaan entri. (DONE)

3. Tajuk Segmen irrayyan | Hari Malaysia 2015 dan linkkan ke entri ini.(DONE)

4. Letakkan satu gambar anda sempena Hari Malaysia. Gambar boleh secara selfie/wefie atau gambar biasa. (DONE)

SElfie!



5. Berikan caption ringkas berkaitan gambar tersebut.  (DONE)
Masa nak ambik gambar ni memang nekad je selfie, sebab dekat shopping mall!!!!  semua orang dok tengok.. hahaha.. siap ada yang tegur "akak, nak saya ambikkan gambar ke?" hehehe.. comeynya depa ni.. tak payah susah-susah nak mintak tolong orang, sebab asben pon ada je waktu tu.. Memang niat nak selfie.. Aku rasa rare pulak ambik gambar berlatar belakangkan bendera Malaysia... I'm proud to be Malaysian! Selamat Hari Malaysia! 

Sapa nak sertai segmen ni cepat2 lah join.. sebab tarikh tutup esok (16/09/2015 @ 6 petang...).. nanti boleh blogwalking ..hehehe..tata

Monday, September 14, 2015

Denda RM4525 Je!!!!

Sakit nya hati kita harini.. Niat tak nak up entry langsung sebab kemalasan yang amat.. Tapi mentiba baca sikit berita online kat berita harian , menggelegak panas je rasa hati.. 
Apakejadah nya denda cuma RM4525 je kepada yang menjadi punca jerebu? Dah la aku ni dok batuk tak henti-henti.. Cari mask kat farmasi semua dah sold out... Bukan tak nak pakai tau! Tapi sebab dah sold out!!!! 





Dah laa jerebu ni bahayakan kesihatan anak-anak kecil .. Kat Malaysia ni pon selagi tak da  kes orang sesak napas nak mati, memang sekolah tak tutup lah.. Tiap tahun hal yang sama.. Kesian jugak kat ibu mengandung.. Bahaya tau tak.. Rasanya depa ni nak ke bertanggungjawab? Takat bayar RM4525? cehhh.. Jdt Fans bakar suar pon kena puluh ribu ratus ribu saman dengan FAM... ni? Grrrr... Gerammnyaaa i.. Tolonglah kerajaan Malaysia & Singapura.. takkan nak diam ja?? kesihatan rakyat terjejas ni.. 



bila cuma bayar sikit je denda macam ni, tak mustahil, nanti ada lah syarikat lain, atau yang sama , main bakar je ladang.. nak jimat kos kannnn... Denda pon bayar sikit. Sedangkan keuntungan dia lepas ni? Sapa yang tau... hey..kill your brain pehlis..
(dah bengang sangat)...





Sumber : Berita Harian


Saturday, September 12, 2015

Lindungilah TetamuMu Ya Allah

Ribut pasir, Kren Jatuh


Sungguh besar ujian Allah untuk tetamuNya di Tanah Haram yang menunaikan ibadah haji tahun ini.. Sebak rasa hati mengenangkan saudara islam kita yang berjihad menunaikan rukun islam dengan menyempurnakan ibadah kepada Allah.. Sesungguhnya ibadah haji jemputan dari Allah.. Semua ujian telah ditetapkan.. Jangan lah kita pulak kat sini nak mempertikaikan atas semua yang dah berlaku..











Tengok gambar pon seriau jugak kan.. dikelilingi kren..kita pon kalau kat sini mana boleh sesuka hati nak lalu tempat bangunan tengah buat.. takut.. Kat sana kebetulan tengah ribut pasir dan hujan ribut.. Salah satu punca kren jatuh.. jangan lah ada diantara korang nak libat kan kifarah ke hapa... doakan yang baik2 je..Pembangunan kat situ untuk pembesaran untuk keselesaan jemaah ...  

Tak sanggup nak share gambar mangsa-mangsa . Rasanya korang pon dapat tengok sendiri kat facebook kan... 

Makcik & pakcik aku pon sekarang berada di sana menunaikan ibadah haji,Sedih aku baca status sepupu Gjul yang risau keadaan ibu dia kat sana.. Ayah pulak baru je pergi mengadap illahi.. Ya Allah, Moga semuanya selamat dan selamat pulang ke tanah air serta mendapat haji yang mabrur.. Takziah juga untuk semua ahli keluarga mangsa.. 

Friday, September 11, 2015

Bila Putera Puteri Disney Berinstagram

Hahahaha.. Lawak pon ada.. Kalau betul laa diorang ni wujud dalam dunia realiti, mungkin ini yang akan terjadi.. 

Frozen | Elsa & Anna



Aladin | Jasmine & Alladin



Cinderella 



Hercules




Beauty & The Beast|Gaston



Beauty & The Beast  | Belle


Hahahhaa.. Lawak je.. Yang komen kat IG depa tu yang jadi lawak... #MudahTerhibur

Credit : Cosmopolitan