SGO

APDM SAPS

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Tuesday, April 26, 2016

Pengalaman Bersalin Anak kedua

Assalamualaikum.. lama jugak tak bersiaran ni.. bukan malas..cuma tak de kesempatan nak taip panjang2 dengan tangan sakit sebab cucuk kiri kanan tangan.. nak gerak pon..adoiii.. 

untuk pengetahuan readers, alhamdulillah aku dah selamat melahirkan baby boy Jumaat lepas (15 April 2016 : 1151 hrs) ..Mujur sempat balik ke Batu Pahat.. susah jugak kalau terberanak kat Ampang kan.. leceh pulak nanti nak pi balik kampung.. 
kebetulan, aku dah ambik cuti start 14hb dan ambik half day 13 hb tu...Gjul pulak kerja pagi 13hb, so weolss gerak balik ke BP lepas Gjul balik kerja. Dalam perjalanan dari KL ke Batu Pahat, dah start dah rasa siksa sangat nak jalan. sikit-sikit perut mengeras. memang rasa dah sakit kat kelangkanG makin teruk aku rasa.. Selalu aku bawak kereta sebab Gjul penat..tapi ni memang tak boleh nak drive langsung.. Sampai BP pon dekat kol 10 malam.. 

Start malam tu dah tak lena nak tido.. kekanan tak boleh..kiri pon tak selesa.. mula2 tido atas katil..last-last aku tido kat bawah dengan irine.. Sakit perut dah start rasa..tapi masih boleh tahan lagi.. Gjul kejut suruh tido atas katil balik pon tak mampu dah nak bangun..dengan dia sekali tido berhimpit kat bawah..hiii..

Sebab Gjul cuti sehari je, and jumaat Gjul kerja, petang 14hb tu jugak Gjul dah balik KL..sedih kot.. tapi wat cool je lah sebab dulu masa nak beranakkan Irine pon seminggu jugak laa Gjul tinggal kan aku lagipon baby overdue 8 hari.. sempat lagi Gjul ambik cuti lagi sekali.... PEtang tu, lepas hantar Gjul balik kat bus stand bP, aku sempat lah request kat abah, nak minum air kelapa.. abah pon ambikkan laa sebijik untuk aku minum...

malam tu makin tak boleh tido aku dibuatnya.. Baru nak lelap, sakit pon datang, kekerapan aku tak kira lagi.. dah nak subuh tu makin tak tahan..senang cite x tido lahh.. terus aku download apps contraction timer kat play store.. bila datang je sakit, terus aku start kira.. kekerapan tu bawah 10 minit.. 20 saat pon rasa macam hape, apetah lagi 1 minit.. tapi memang dah tak tahan dah.. Dah laa takde tanda keluar.. kang macam dulu, sakit yang sama, sampai spital , sakit pon hilang.. Tapi sebab dah tak tahan, aku mintak ayah aku hantar jugak laa pi spital..kebetulan adik lelaki aku cuti sekolah...dia jugak lah yang teman kan.. pagi tu tak bagitau Gjul lagi aku dah gerak spital...tak nak dia risau, sebab dia kerja..

Sampai je hospital,dalam pukul 9 pagi.. terus daftar and masuk dalam labor room untuk check air kencing and bukaan jalan.. doktor yang bertugas pon jalankan tugas dia..aku dok debar je laa..sebab paling benci and menyampah part seluk tu.. tapi cuba bertenang..huh! kali ni tak de lah rasa sakit..sebab kawal perasaan and pernafasan.. bila doc bagitau, jalan dah bukak 3cm.. mak aiii..terkezut jugak dah 3cm..logik ahh..contraction agak kuat..terus aku warded.. doc tanya nak masuk dalam labour room ke, sebab ada katil kosong..aku cakap tak nak lah..pengalaman lepas, 3cm dah masuk labour room..kebuluq aku dalam tu menunggu 9 jam! so, masuk ward dulu.. tu pon terus pakai CTG.. adik and abah aku tak boleh nak teman kan kat ward, sebab bukan waktu melawat.. 



Sakit makin kuat, and makin kerap.. sebab kat dalam ward, aku ni menahan je nak jerit.. hehehe..doc , nurse pon sikit-sikit tengok chart CTG..pastu cakap terms medic..memang tak paham lah.. pastu datang lagi, cucuk tangan aku pulak and masukkan air.. aku memang dah blurr laa..pesal laa pulak macam awal pulak nak masuk air bagai.. datang lagi doc yg nampak macam lagi pakar.. seluk lagi nak check bukaan , masih lagi 3 cm.. and dia bagitau aku, jantung baby dah tak cantik..takut baby dah terberak dalam perut.. ya Allah.. macam nak gugur dah jantung.. pastu dia bagitau lagi, nak pecahkan air ketuban, nak tengok air ketuban dah kena berak atau x..... and bagitau risiko-risiko bila pecahkan air ketuban..fuh!!! buat lah ape je doc..asal anak aku selamat.. sementara nak pi bilik lain untuk pecahkan air ketuban, sempat lagi aku call gjul bagitau dia bukaan dah 3cm.. and aku mintak dia balik la sekarang.. mungkin petang atau malam  nanti dah boleh bersalin.. jam waktu tu, pukul 10 setengah pagi.. gjul cakap, pukul 11 baru dia gerak dari kl..  lepastu aku terus pegi bilik rawatan untuk pecahkan air ketuban..

Takut gila masuk dalam bilik rawatan tu..sebab bukan sorang 2 je doktor.. ada 3-4 orang doktor, nurse sampai 4-5 orang..dia punya takut, macam aku nak kena czer je..  ramai orang dalam tu ..makin debar.. lagi sekali diberitahu risiko-risiko kalau pecah kan air ketuban..waktu tu aku dengar tak dengar je, sebab takut ..hanya mampu berzikir.. sakit contraction pon kuat..tapi rasa masih boleh tahan lagi..bila doc tunjuk batang warna putih untuk cucuk dari bawah, ngilu laa jugak..tapi tak delah sakit.. tau tau je panas.. Doc pon check lagi sekali bukaan dah 6 cm!!! fuiii!! cam sekejap je lah kan..  pastu doc kata, okey, boleh masuk labour room! memang aku dah blur sebab macam terlalu cepat.. terus aku keluar and call gjul.. time tu pukul 1115 hrs.. nurse plak yang keluarkan baju baby untuk dibawak ke dalam labour room..dari bilik rawatan nak ke katil tu jalan kaki okey.. ya Allah..bila contraction tu, rasa nak bersandar je kat dinding....

Aku call gjul baru nak gerak dari KL..harap-harap sempat lah dia sampai ke bp dengan selamat.. risau dia bawak moto laju.. tepat 11.30 aku sampai dalam labor room.. sakit contraction kuat, and buat aku rasa nak buang air besar pulak.tapi takut laa sebab bukaan baru 6cm tadi kan... sampai je katil labor room.. lagi sekali check bukaan.. dah 9 cm!!!! cepat gila rasa.. mungkin sebab dah pecah ketuban kan.. cepat kan lagi bukaan serviks..tetiba doc pelatih dah suruh aku teran macam nak berak tuu.. ehh..baru 9 cm! tak kan dah nak kena teran kot..masa irine dlu 10 cm baru boleh teran.. pastu aku cakap laa tak nak.. tak rasa sangat nak teran.... tetiba ramai pulak doc and nurse masuk pujuk aku suruh teran... aku memang tak ready lagi sampai dah menangis.. siap cakap " suami saya belum sampai lagi.. nak tunggu dia".. mampuihhh x layan..lagi disuruh teran and pujuk jangan nangis... bila diorang kata dah nampak kepala baby, nak tak nak memang kena teran lah sambil nangis2.. tepat 1151hrs baby pon keluar... cepatnya rasa!!! tak terasa langsung.. 




Masa baby nak keluar takdelah rasa sangat sakitnya..sakit nak berak je kan.yang sakit part nak keluarkan uri dan nak jahit......adoii..siksa gila rasa..ingat dah jahit tu selesai..lagi dikorek2 dalam tu nak keluarkan darah kotor pulak... ko bayang lah..dok mengangkang je.. segan wey.. hahahhaa... pukul 1.30 baru settle semua... tu pon keluar bilik labour room pukul 2.30 petang..tau2 je gjul dah tunggu kat luar baru tiba..hehehe... sedih dia tak dapat nak sambut baby.. ingatkan sempat..tak sempat jugak..hehehehe... 


Gjul sampai je..adik poo poo... ayah laa jadi mangsa..mommy nak cuci tak larat masih mamai2 lg..hiks..


memang lain anak, lain pengalaman.. nsib gigih jugak pi spital..kalau tangguh agaknya beranak kat rumah..huhuhu..nikmat dipermudahkan segala urusan kelahiran.. sakit tak lama... syukur alhamdulillah...

 Ahmad Zharfeen Wafiy Bin Ahmad Azizul

semoga menjadi anak yang soleh..hormat & taat kepada mommy & ayah, orang tua, berjasa pada keluarga dan dapat bawa kami ke syurga ...




Wednesday, April 13, 2016

Kalau Boleh, Tak Nak Overdue Lagi

Assalamualaikum...





Harini dah 39weeks 4 days.. Still takde lagi tanda-tanda nak bersalin..waaa!! Stress pulak rasa. Takkan overdue lagi macam melahirkan Irine? Masa Irine dulu 41 weeks 1 day lagi tuu.. Dia punya rasa give up lain macam tau.. sebab yakin lah kononnya cukup2 40 weeks dah boleh bersalin.. ni terlebih hari pulak.. 

Dah macam-macam cara jugak tu nak bagi cepat bukaan dan contraction.. Tapi tetap non ado... Dari jalan-jalan itik, sampai ke cuci toilet hari-hari.. buat squat lagi haa time mandi.. tapi xde pon.. i is sad... Cuti pon dah ambik awal ni sebab Gjul kena hantar aku balik kampung dulu.. Aku kalau boleh nak je beranak kat ampang je dulu.. At least boleh drag cuti.. Almaklumlah..cuti pekerja swasta ni 2 bulan aje... tak lebih , tak kurang.. 

Orang lain due date 29 April pon ada yang dah bersalin. Anak sulung lagi tuu.. wallaaaa..cepatnya.. kenapalah aku ni terasa lambat..padahal anak kedua dahh.. suka betul anak2 aku ni dok memeram dalam perut.. keh3.... 

Hari-hari dok doa, usap perut, cepat lah adik baby keluar.. Sampaikan Gjul bagitau, kang rindu..heheheh..senang je laa nak jawab," rindu ke teringin ke nanti buat lagi lah..hahaha.. "... 



Monday, April 11, 2016

Kencing Kotor Diakhir Kehamilan

Assalamualaikum...

Harini check up baby lagi.. Pergi lewat sikit and kesudahnya masuk opis pon lewat lah jugak..mujur bos takde pi out station kat China. Ngeh3... Macam biasalah, prosedur klinik . Sampai2 je, bagi buku pink kat kaunter. Harini giliran aku yang ke 23. okey lagi laa..datang pukul 8 lebih pon nombor tak banyak lagi.. Lepastu pi toilet, kencing and test.. 39 minggu pregnancy.. tetiba terkejut pulak aku kena kencing kotor!!! Ahh sudah.. tak pernah2 kot kena.. Selalu lepas je..hiks.. Nurse suruh ambik sample air kencing lagi sekali.. Dah la aku lupa nak bawak air.. Terpaksa pi cari gerai jual makanan jalan kaki okey.. malas nak alih kereta sebab takde parking. nasib kedai tu ada jual air minuman.. Masalah pulak, xde mineral water. Aku memang tak boleh langsung nak telan drinking water..uhuks.. nak muntah sebab rasa payau kotttt.. 




Take time laa, takkan lepas minum terus rasa nak terkencing kan.. dekat 30 minit macam tu baru rasa nak terkucil... and result sample tadi masih kotor.. ampun laa..memang 2-3 harini aku tak minum air putih langsung. asyik minum air manis je.. nak taknak jumpa laa doktor.. and doktor pulak trace gula tinggi..memang pon! dah agak..lepas ni memang minum air putih je la..huhu.. 

Nak tahu air kencing macam mana yang disyaki kencing kotor. Kalau korang ambik sample air kencing, selalunya kalau kuning sekalipon, tapi jernih, tu masih okey lagi. Yang tak okey nya, bila kencing , dah laa kuning, keruh pulak tu..haaa..tu laa detect kencing kotor. Barulah aku paham..


Apa itu kencing kotor?

- Jangkitan yang biasa berlaku bagi wanita berusia 20-50 tahun. Selalunya kuman yang berasal dari kulit dubur , faraj @ lubang dubur.

-Sebab kuman tu akan bergerak dari urethra & pundi kencing dan akan membiak sehingga ke buah pinggang. 

- Oleh itu, para wanita, dikehendaki berhati-hati ketika membersihkan kemaluan selepas membuang air kecil dan air besar. Punca yang biasanya dilakukan oleh wanita ialah ketika mengelap kemaluan , dari belakang ke depan ketika memcuci najis. Perbuatan yang demikian menggalakan bakteria merebak dari anus ke uretra.

- Hubungan seks juga mempengaruhi faktor yang menyumbang kepada kencing kotor. Disarankan selepas melakukan hubungan , hendaklah membuang air kecil dan cuci dengan bersih. Ini akan mengeluarkan kuman yang sedang merebak ke saluran kencing. 

- Pengambilan makanan / minuman yang manis berlebihan. Serik pulak rasa weyyyyyy..minum air putih je laaa lepas ni... =(



Rawatan kencing kotor

- Sebab tu setiap kali lawatan ke klinik dikehendaki ambil sample air kencing. Sebelum ni aku rasa macam leceh jerk..dah laa penat beratur nak submit buku merah..pastu nak kena beratur depan toilet lagi..adoiiaiii.. Rupanya setiap prosedur , bersebab. 

  • Pengambilan antibiotik


- Antara rawatan yang pihak klinik/  hospital ambil ialah dengan pengambilan antibiotik yang pastinya selamat untuk ibu yang mengandung. Selalunya pengambilan untuk 3-7 hari. Bila dah tamat pengambilan antibiotic, sekali lagi ujian diambil sama ada kencing masih kotor atau tidak..sekiranya masih kotor, kena lagi ambil antibiotik yang lain atau terus berjumpa dengan pakar di hospital untuk pemeriksaan lanjut. 

  • Minum air putih


- pengambilan air putih 8 gelas sehari atau 2-3 liter sehari. Yang pastinya air putih menyingkirkan bakteria dan juga bertujuan mengurangkan simptom kencing kotor.


  • Amalkan pengambilan buah buahan atau jus buah buahan


- Ambil jus buah buahan tanpa gula bagi membantu mengelakkan bakteria melekat pada dinding pundi kencing.vitamin C yang terdapat dalam buah buahan juga dapat membantu menyediakan keadaan yang berasid yang dapat membantu membunuh bakteria.

  • Minum air kelapa


- Minum air kelapa juga membantu mengelakkan jangkitan pada saluran air kencing terutama di kalangan ibu hamil.

  • Buang air kecil


- Jangan menanguh jika ingin membuang air kecil. Ia akan menggalakkan bakteria dalam pundi kencing.

  • Jaga gula dalam badan


- Dilarang sekali mengambil makanan / minuman yang manis serta berkaffein .


Sumber : Dr.Zubaidi





Friday, April 8, 2016

Bengkak Kaki Di Hujung Kehamilan

Assalamualaikum..

Kalau sebelum ni, nak check up pregnancy kat Klinik Kesihatan Ibu & Anak (KKIA) sebulan sekali.. Lepastu , 2minggu sekali..sekarang dah nak dekat due, jadi seminggu sekali pulak.. aishhh..malasnya rasa nak gerak pepagi buta sebab nak beratur punya pasal.. Almaklum lah..tak kan nak ambik cuti semata kannn.. Kena jugak laa tercongok sebelum pukul 7.30 pagi.. nak taknak, sebelum pukul 10 @ 11 tu memang dah kena settle check up.. 

Isnin lepas, masa aku check up, misi dah bagitau, kaki aku dah start bengkak sikit.. lagipon, aku memang dah rasa dah bengkak..selipar besar pon aku rasa sempit.. dengan kebasnya lagi.. So, aku tak boleh nak berdiri lama sangat.. dia punya cepat penat and kaki sakit tu tak boleh nak menahan.. mula-mula dulu ingat sebab semakin berat..badan membulat kan.. hehehe.. misi cakap okey je..sebab bengkak sikit..bila ditekan bahagian kaki tu, rasa la bengkak and sakit. Nasib laa aku jenis pemakai selipar mak mak..Heran betul kalau tengok ada ibu ibu yang masih pakai wedges, heels nak hujung2 pregnancy ni.. slim melim okey laa kan uolss..


selipar cap buaya je uolss.. kaki besar, sesuai pakai selipar pesen gitu je..uhuks..xdannn nak beli fancy2..

Bagaimana Bengkak Kaki (Edema) Berlaku?

- Sememangnya bengkak kaki (edema) ni berlaku di akhir trimister. Tapi ada jugak yang masuk 2nd trimister dah start bengkak-bengkak kaki.. Bukan tu je, dengan jari tangan, muka pon bengkak jugak.. (aku bengkak kat hidung..jadi kembang semangkuk..kekeke).
Ini berlaku kerana badan menyimpan lebih banyak cecair dari biasa.
Bila baby semakin membesar, rahim pulak akan bagi tekanan kepada saluran darah di pelvis & menjejaskan salur darah besar menerima darah daripada anggota badan bahagian bawah. Tekanan yang berlaku, menyebabkan peredaran darah di bahagian itu , menjadi perlaha dan mengakibatkan darah terkumpul.
Tekanan daripada darah yang terkumpul , memaksa air turun dan keluar melalui salur darah kecil, masuk ke dalam tisu-tisu pada tapak kaki, dan buku lali.. Biasanya, air ini akan diserap oleh badan, dan wanita mengandung juga menyimpan lebih banyak air dari biasa, dan menambahkan lagi bengkak. 


Punca lain bengkak kaki: 

- Berdiri atau duduk terlalu lama



# Bengkak sebegini , selalunya akan beransur hilang bila kita baring/rehat dengan meletakkan kaki lebih tinggi ketika duduk @ tidur. 

- Mungkin ada tekanan darah tinggi


# Ye lah kot.. Sebab lepas check kaki bengkak ke tak, nurse tu dok check tekanan darah pulak.. sampai 2 kali... sebab guna mesin, tinggi betul tekanan darah aku.. 2nd time dia check manual je..hehehe.. baru lah normal.. 
Masalah bengkak kaki ketika hamil menjadi serius jika diiringi dengan tekanan darah yang tinggi. Ini dikenali sebagai pregnancy induced hypertension. Selalunya bengkak ini melibatkan kawasan muka, tangan/jari jemari, kaki/betis. Jika tekanan darah semakin tinggi dan air kencing mempunyai protein, ia dikenali sebagai praeklampsia.
Praeklampsia memerlukan rawatan kecemasan. Pesakit praeklampsia biasanya mengadu rasa sakit kepala, pening, kabur mata, penglihatan “bercahaya”, sakit ulu hati/gastrik, loya dan muntah. Semua ini petanda yang serius! Dinasihatkan semua wanita sedar betapa kritikal masalah ini.
Janganlah mencari ubat-ubatan tradisional kerana masalah praeklampsia yang tidak ditangani segera akan bertukar kepada masalah eklampsia pula. Jika eklampsia berlaku, pesakit akan menyentak (sawan) dan boleh kehilangan nyawa.

- Varicose Veins



Mak aku alami natang ni.. memang kaki tu akan nampak jelas lah urat2 warna biru & hijau timbul..kadang ada bahagian yang berselirat urat tu tau.. masalahnya, dah abes bersalin/pantang pon tak hilang jugak.. Waktu tu, doktor suruh beli stokin khas kat farmasi, warna coklat, macam nak bersukan je.. dah laa ketat gilosss..tengok mak aku pakai pon macam terseksa, siap pak aku tolong tarikkan lagi sampai ke lutut..sebab urat tu nampak kat bawah lutut, betis, keliling buku lali.. sekarang pon tak hilang lagi weyy..padahal last beranak. lahirkan adik bongsu aku tahun 2000..huhuhu.. 

# Masalah bengkak kaki juga boleh berlaku jika di kaki ibu hamil terdapat varicose veins. Varicose veins adalah pembuluh darah (warna biru) di bawah kulit kaki yang bengkak dan timbul. Ini berlaku kerana injap di dalam salur pembuluh telah rosak dan darah tidak dapat mengalir dari kaki ke jantung dengan sempurna.

Penyelesaiannya adalah dengan memakai sarung kaki khas iaitu pressure graded stockings. Sarung kaki yang panjang ini ketat bila dipakai dan berupaya membantu darah mengalir dari kaki ke jantung.
    
Masalah bengkak kaki yang diiringi dengan rasa sakit, tegang dan perubahan warna kulit menjadi merah dan panas mungkin menandakan adanya masalah deep vein thrombosis (DVT). Ini berlaku kerana ada darah beku yang terbentuk di dalam pembuluh darah. Darah beku ini merbahaya kerana boleh rekah/pecah dan bergerak dari kaki ke paru-paru lalu menyebabkan pesakit susah bernafas, berdebar-debar dan boleh membawa maut.

Jika ibu hamil mengalami masalah bengkak kaki yang tegang, merah, panas dan sakit (lebih-lebih lagi jika hanya sebelah kaki bengkak) sila dapatkan rawatan dari doktor dengan segera. Masalah bengkak kaki juga dikaitkan dengan penyakit-penyakit berkaitan jantung, ginjal dan barah.

Jika ibu pernah dirawat bagi mana-mana penyakit tersebut, kembalilah semula mendapatkan rawatan daripada doktor. Kesimpulannya, masalah bengkak kaki tidak merbahaya. Ia sering berlaku pada wanita yang akan datang haid dan hamil. Namun, kita harus peka mengenai adanya penyakit seperti praeklampsia dan DVT yang boleh mengundang maut jika tidak mendapat rawatan awal.


Tip redakan bengkak kaki


1. Kurangkan pengambilan garam

2. Jangan berdiri terlalu lama

3. Tinggikan kedudukan kaki ketika tidur

4. Banyakkan meminum air putih

5. Berendam di dalam air.


sumber : babycenter




Wednesday, April 6, 2016

Air Selusuh Cara Ustaz Don

Assalamualaikum..

Masa mengandungkan Irine dulu tak da lah nak minum air selusuh.. Takut wey.. Doktor pon tak kasi kan minum air selusuh.. Teringat masa lagi sebulan nak lahirkan Irine, waktu tu adik ipar aku bertunang. Dah start sakit-sakit perut.. (sebenarnya tu false alarm.tapi tak tau)... Bila dah start sakit tu, mak mertua aku, cepat2 jumpa dengan ustaz untuk ambik air selusuh akar fatimah. Takut jugak nak minum waktu tu... Sebab orang cakap kalau minum nanti akan ada contraction, tapi jalan tak bukak.. aku minum sikit je, and selebihnya sapu kat perut.. minum takut-takut jugak tuu.. Sebab mentiba macam sakit perut lagi kuat,kami pi jugak laa hospital.. dalam kereta, tu diaaaaa, baby mengeras.. yang paling menciiikkkk, bila check CTG kat spital, xde pulak baby mengeras atau contraction.. Gerammm betul dengan baby waktu tu... hahaha.. tapi, Sampai waktu nak beranak ke sudah aku x minum .. Sebab takut nak minum.. 


Kebetulan tadi ada baca document kat page group 3D 4D Sonoworld pasal air selusuh cara Ustaz Don. Teringin pulak nak mintak suami sendiri buatkan air selusuh untuk aku. Rasanya lebih baik dan afdhal suami sendiri kan yang buatkan air selusuh..Nak mintak Gjul buatkan lah .. Lagipon dah dekat sangat due date ni..  

Air Selusuh Cara Ustaz Don













Dikongsikan juga video dari youtube 

petua mudahnya melahirkan anak.


Makan buah kurma dengan air bersih . Insyaa Allah akan diusahakan ia sebagai amalan waktu nak bersalin nanti.. Tapi lagi bagus kan kalau diamalkan dari awal pregnancy... rugi baru tau...



Tuesday, April 5, 2016

Dugaan di Akhir Trimister 3

Assalamualaikum...

Dah masuk 3rd trimister dah pon.. so, makin penuh debaran nak jumpa si kecil.. macam-macam perasaan.. Teruja, berdebar, happy, takut semua ada... Persediaan barang, alhamdulillah, 90% dah siap.. tinggal tunggu siapkan barang mommy je tak lengkap2..hehehe.. Persiapan mental & fizikal tu, lebih pada takut sebenarnya.. bila dah anak kedua ni kan, kita dah merasa sakit macam mana nak bersalin nanti.. Lagilah ada pengalaman tak best masa melahirkan anak 1st dulu.. Tu yang seriauuu je..





Pregnancy kali ni, awal2 trimister memang senang lah..Alahan pon takde.. Tapi bila masuk trimister ke tiga, ya ampun.. Morning sickness lah pulak.. sampai ke tadi pagi pon masih mabuk2.. Sampai rasa nak terbaring kat toilet.. Tiap kali muntah tu, rasa laa senak kat perut..baby mengeras lagi.. Siksa wey..

Lepas tu, sakit pulak nak berjalan.. sakit yang memang teramat sakit.. Lagi-lagi kat celah kelangkang belah kiri.. Sakit, nyilu.. Allah... memang nak menapak tuu rasa siksa sangat. Terasa aku ni bawak bayi ke bebola besi.. Nyilu wey..tak tau lah nak cakap macam mana.. Check kat klinik pon, nurse cuma boleh cakap, kepala baby dah engage..huhu..takde lah ubat tahan sakit ke mende.. Nak tidur lagi lah tak selesa.. nak beralih badan pon sampai terjerit-jerit mintak tolong Gjul alihkan badan..huhu..kesian sangat dengan diri sendiri.. 

Aku ni, kadang ego tinggi melangit. Kalau merajuk ke dengan Gjul, selalu cakap, boleh uruskan diri sendiri..tak perlukan sesiapa pon tolong..semua boleh handle sendiri.. Tu yang dia dok perli je tu.. "pakai spender / seluar pon mintak tolong dia pakaikan..ada hati nak handle diri sendiri.."hahahahaha..keji betul rasa .. Almaklumlah..nak tunduk pon tak larat dengan perut memboyot ni haaa.. dah duduk, nak bangun pon semua jadi sakit.. 
Tak tau lah nak cakap camna... Tak kisah dah orang nak kata aku mengade ke hapa..sebab yang menangungnya aku.. 

Dulu masa anak 1st takde lah rasa teruk sangat.. 2nd baby ni memang dugaan lain.. Lain anak, lain lah kisahnya.. mungkin penat sangat kot..dengan uruskan si kakak lagi kann.. 2 minggu je lagi.. Harap semua nya dipermudahkan.. doakan laa ea korang... 

Monday, April 4, 2016

Mini Giveaway By Niena Annisa'

ASSALAMUALAIKUM


*click banner to join

Apa khabar semua? Jom ramai-ramai meriahkan first giveaway daripada Niena.

Giveaway ini bermula dari 3 April dan berakhir pada 30 April 2016 pada jam 11.59 malam.
Syarat penyertaan amat mudah. Niena harap semua dapat ikut ya.



HADIAH :






Shawl chiffon x 2 pemenang

Persediaan Barang Untuk Ke Hospital & Labour Room

Assalamualaikum!

Officially 38 weeks pregnancy minggu ni.. Lebih kurang 2 minggu lagi nak mengadap jumpa baby! Hiks! over excited pulak.. Tazabarr nak jumpa budak yang asyik kick perut mak dia sampai kesenakkan ni.. 

Kalau pregnancy sebelum ni, cukup 7 bulan je dah pack barang2 baby masuk dalam kereta. Takde pengalaman kan.. Ikut je lah kata cik misi.. 2nd pregnancy ni malas sikit.. bukan pasal tak excited..tapi jenis nak last minit sangat.. Baju & kelengkapan baby pon, baru mintak tolong Gjul basuhkan.. Memang saje je suruh dia basuh.. mesti terkejut banyak yang baru and bila masa aku pi beli..hehehe.. 

Pengalaman sebelum ni masa lahirkan Irine, 3 hari 2 malam jugak berkampung kat spital... 1 malam nak tunggu baby keluar, 1 malam lagi baby dah keluar so kena tunggu esok harinya baru boleh keluar spital... So waktu tu, beria bawak baju bebanyak termasuk baju mak dia ni.. Tak terpikir pulak, kat spital ada sediakan baju pink untuk ibu bersalin. So kali ni, x yah laa beria sangat.. yang penting aku nak bawak roti and makanan tak nak kebulur macam dulu.. hehe..

Persediaan di wad untuk 3 hari 2 malam ibu dan bayi

Untuk ibu
- 2 Helai kain batik 
- 2 helai baju
- pakaian dalam 
- Pad untuk nifas
- tudung 
- tuala mandi
- sikat
- stokin
- Buku merah
- kad pengenalan
- sijil kahwin (bawak je lahhh)


Untuk bayi
- 3 helai/ pasang baju 
- 3 helai barut
- diapers 4-6 pcs
- 1 bedung
- 1  napkin
- 1 tuala mandi & 1 tuala kecil
- TISU BASAH (masa irine x bawak..terpaksa cuci berak dia pakai tisu makan)
- sepasang mitten & booten
- Topi 
- botol susu (standby)
- sabun, lotion & bedak baby

Bakul makanan
- roti
- biskut
- milo
- cawan /sudu/ garpu / pinggan / mangkuk
(kadang makanan spital ni tak lalu nak makan)


Dalam labour room
- sehelai pakaian baby
- diapers 1pcs
- bedung 1
- barut 1
- tuala 
- Lotion & sabun mandi baby
- pad untuk nifas
- tudung


beg masih pakai beg masa zaman Irine lagi.. dah standby siap masuk dalam kereta.. Aku ni cuak jugak sebenarnya, bila dah sakit2 segala.. Sakit kat kelengkang tu, ampun lah.. tapi contraction tak rasa lagi macam masa irine dulu.. 

Moga dipermudahkan laa segaLAnya.. Hanya padaMu ku berserah.. 




Saturday, April 2, 2016

Tips Penting Untuk Bakal Pengantin!

Assalamualaikum..

Aku dah berumahtangga, maka dah lepaslahh azab  masa mula2 nak buat majlis kahwin dulu. Jangan kan stress otak pasal masa yang kelam kabut, tapi jugak pasal duit.. Tapi okey lagi lah, zaman aku kahwin dulu takde GST lagi. Mengenangkan adik perempuan aku bakal mendirikan rumahtangga bulan Ogos nanti, aku pon menyebok jugak laa tolong survey kan untuk dia.. dalam masa 3 tahun je perbezaan tahun weolss kahwin, kos nak kahwin sekarang, lagi tinggi 12-45% okey!!! terkejut haku.. kalau ada gudis yang murah pon, tapi tak boleh nak lawan masa zaman aku.. hahaha.. Tapi semua nya nak jimat, maka, buatlah yang termampu..


Kad kahwin aku dulu kala..kertas buku sekolah je..hehehehe.. 

Aku suka dengan tips dari Facebook Azizul Azli Ahmad ,mulanya, suka dengan tips pembelian rumah dan hartanah, tapi diselitkan juga tips untuk bakal pengantin..so aku share kat sini lah ye..


Jangan Lakukan 6 Ini Semata Untuk Kahwin!








Masa aku kahwin dulu, perbelanjaan makan kenduri, memang mak ayah aku yang tanggung, sebab tetamu yang datang pon rata-rata kawan-kawan mak pak aku and sedara mara je.. kawan-kawan aku sendiri pon yang hadir dalam 5-10% je.. tak ramai.. Duit hantaran tu, adalah guna sikit, & selebihnya, mak aku bagi balik kat aku lepas kahwin untuk beli perabot rumah.. masa bujang xde beli langsung.. puas hati wey, beli peti ais, tv, mesin basuh, katil, tilam segala semuanya cash takde hutang...TQ mak & abah!!!.. Seperti yang encik Azizul ni kata ;









Aku dulu takde specific tabung khas untuk kahwin.. tu pon atas paksaan mak aku untuk join group kutu kat kilang dia.. Sebulan spend dalam RM500. So, cukup bulan aku dapat dalam RM5000, duit tulah untuk pelamin, andaman, khemah, cameraman ++.. Sebab mak aku pon join jugak group kutu yang sama, mak aku tolong tambah-tambah.. Memang takde buat loan semata untuk kahwin.. 




Goodies ni aku beli lah juga sebagai cenderahati untuk tetamu.. tapi memang bajet punya lahh.. untuk majlis adik aku nanti lagi best..sebab mak aku buat sendiri bunga telur.. Lagi jimat mak kata, sebab mak pon dah resign kerja dok rumah.. banyak pulak masa dia.. 




Masa aku dulu sebenarnya terkilan juga, sebab aku buat baju kahwin yang baru kat andaman.. bukan terus jadi hak milik pon.. ralat, memang ralat..so, aku dah pesan kat adik aku nanti, pakai je baju yang dah sedia ada kat butik pengantin tuu.. 



 Kebetulan rezeki mak ayah aku, memang niat nak besarkan rumah, bukan untuk majlis, tapi untuk keselesaan keluarga .. Lagipon , untuk jangka masa panjang. Sebelum ni, rumah aku ada 4 je bilik.. so, mak aku tambah lagi 2 bilik jadilahh 6 bilik....huhu.. sebab rumah kampung kan.. ahli keluarga pon berkumpul untuk hari raya dan majlis lain. so, xde lah rasa cam rugi kat situ.. Plus abah kata, x seronok laa, biar anak2 bergelimpangan tidur bersepah sebab tak cukup bilik.. nanti, ada yang nak susukan anak lah, segan katanya..biar bilik sorang satu...



Kahwin lari pada aku macam merugikan je.. sebab risiko lepas tu, memang rumit. Lagi nak daftar kahwin kat Malaysia lagi, kena denda lagi, turun naik mahkamah..kalau berlaku penceraian , pon susah jugak.. bukan sebulan 2 boleh selesai.. Konon nak lari dari masalah, jadi berganda-ganda masalah.. Pada aku, restu kedua orang tua tu sangat lah penting. 



 Yang ni aku setuju. Kehidupan lepas majlis kahwin tu lagi penting. Takkan takat nak beli blender pon nak berhutang kan.. nanti mana tau bunting pelamin ke hape, cepat pulak rezeki dapat anak, kos kehidupan keluarga yang baru pon meningkat.. Jangan jadi isu ungkit mengungkit selepas kahwin udah lerrr.. 


korang follow lah facebook Azizul Azli Ahmad ni,.. banyak sangat tips berguna yang dia share.. Sharing is caring.. 


Friday, April 1, 2016

Bila Anak Lupakan Mak

Assalamualaikum...

Now pukul 4 petang. Cukup2 30 jam tak jumpa Irine.. Ya Allah..rindunya..Allah je yang tahu.. hiks..drama much..tadi malam pon susah nak lena..dekat 2 setengah pagi jugak baru dapat tido.. Tak pernah wey , tido takde Irine kat sisi.. Selalu tido berpelukan dulu dengan dia sebelum pak nya..ehh ehh.. *giggles*.. Ni xdapat nak peluk cium dia sebelum tido.. Rinduuuu.. Walaupon selalu mensakitkan hati , nak tido pon siap bergaduh lagi dengan dia.. ni bila takde, tercari-cari.. 

Semalam balik kerja terus pi pasar malam..selalu jemput dia dulu..tapi sebab aku nak jalan pon terkedek-kedek, mana dan dengan dia berlari-lari kat pasar tu kang, nak jajan laa, nak mainan la, nak belon lah.. masak ahhh nanti.. aku boleh jadi hulk kang.. Siap beli makanan kat pasar malam, terus pi rumah babysitter nak jemput dia.. ehh..xde orang pulak kat rumah.. Call, call tak berjawab..dekat sejam aku tunggu.. 






Sebab rasa nak terkucil, aku balik rumah dulu.. rehat jap.. pukul 10 malam aku turun balik.. tengok-tengok kereta dah ada kat rumah..tapi gelap pulak rumahnya.. cuma lampu depan je terbukak.. call, tak berjawap, bagi salam pon tak berjawap.. malas nak terjerit2 bagi salam, aku pon balik lah..call gjul siap nangis2...coz aku memang tak larat dah nak jalan, turun naik tangga nak jemput irine.. Gjul cakap, xpe lah..nanti dia balik kerja pi jemput anak..

So, aku balik rumah dengan rasa hampa.. tengok aku bukan Bimbo pon macam takde perasaan sebab teringatkan Irine.. Dekat pukul 12, Gjul pon balik kerja..tengok dia sorang je.. nampak gayanya kitorang berdua je lah malam ni..rasa janggal sangat.. tak pernah pisah.. camna lah nanti kalau aku warded..aku syak, aku dok berjejes air mata je lah kot mengenang kan irine nanti.heee..

Sebelum pergi kerja, aku singgah rumah babysitter. ingat nak jumpa irine.. tapi dia masih tido..mak aiii..dah pukul 10 tak bangun lagi..hahahaha anak dara ni bertuahnya... akak tu cakap, semalam telepon dia abes bateri, data pon abes.. .. pergi tahlil rumah sedara mara dia.. balik2 pukul 10, terus tido.. sebab penat rewang..uhukss..sedih nya.selalu nak pi mana dia whassap.. =( 

tak dapat jumpa anak dara aku tuu..Tak zabar nak balik kerja, peluk cium Irine.. rinduuu sangat.. tapi nampak nya, macam dia tak kisah je ..hahah..cari aku pon tidakkk.. cisss!! 




April Fool Di Stesyen Minyak Petron

Assalamualaikum..

Semalam dah petang baru nak kecoh kan minyak harga naik..bengang pulak aku..sebab dah tiba rumah ... takkan aku nak turun balik...malas nak pikir..nasib ah seposen je naik... memang Malaysia suka buat seprais gini.. 


petron MRR2

Nak dijadikan cerita, sebelum pi kerja isi lah minyak dulu.. alang-alang tu, grab laa teh tarik panas & roti.. Cam teringin nak makan sugar bun .. tup2 nak membayar tu, pelik ahh..pesal macam mahal jerkk RM27.00.. isi minyak RM20.00 + teh tarik RM2.50..maknanya roti RM4.50!!! aku beli roti biasa paling mahal pon 2 hinggit 1/2 yg homemade tu.. terus aku tanya akak kaunter tuu. "mahalnya kak roti.. saya main ambik je tadi, tak tengok harga.. " aku dok belek-belek memang takde harga... mujur ada logo halal.. pastu dok belek takde pulak syakwasangka bukan-bukan.. 

Pastu akak kaunter tu bagitau.. "memang mahal.. sebab import.... " aku pon pelik.. import mendenyaa.. belek punya belek, baru perasan.. import lah sangatttt.. buatan dari Hotel rupenye.. ampun laaa.. G Hotel..kemain laaa marketing kat stesyen minyak.. hahahaharuuuuu laaaa... tertipu wey kalau tak belek betul2... 





nasib laa 4 hinggit setengah je..macam tak mahal.. tapi......



 T__T sarapan pagi aku je harini dah 7 ringgit..fuhhh...  kemain kannn... x memasal kena april fool..